Logo vierklank.nl
Bijen in de knel
Bijen in de knel (Foto: )

Bijen in de knel

In het bijenblad las ik dat de vegetarische bij evolutionair afstamt van de vleesetende wesp. Die verwantschap veronderstelt een bepaalde betrokkenheid, zou je denken.

De bijenkast, ooit getimmerd van oude planken, herbergt een bijzondere leefgemeenschap van honingbijen. Deze kolonie insecten leeft en werkt samen in uitzonderlijke harmonie. Eén koningin produceert de jonge aanwas van bijen, een grote groep vrouwtjes/werksters (in de zomer meer dan 35.000) organiseert de samenleving in 6-kantige cellen van was. Zij halen voedsel uit bloemen in de omgeving en staan daarmee borg voor de bevruchting, van belang voor ons voedselaanbod. Een veel kleiner aantal harige mannetjes/darren helpen de temperatuur in de kast te reguleren en hopen eens in hun leven een jonge koningin te bevruchten. Dankzij de uitgekiende taakverdeling vormt het bijenvolk een super organisme. De imker ondersteunt deze complexe samenleving door de bijenkasten te plaatsen op bloemrijke plekken, in ruil voor de honingoogst.

Maar soms gaat er iets verschrikkelijk mis. Zoals de bijenkast die omrolde, een bizar ongeluk. Chaos, bijen in de knel, hun woonruimte ontwricht, de voedselvoorraad deels verloren. Als bij toverslag waren daar de wespen uit de buurt. Zij hadden een feestmaal aan de slachtoffers.

Het bijenvolk was nog dagenlang in shock.

(Karien Scholten)

Meer berichten