Afbeelding

Kijken door de lens

Algemeen

Wegbermen, we gaan er dagelijks aan voorbij. Weelderig groen, onverzorgd en slordig, alles kris kras door elkaar, lijken ze niet interessant. Maar wat doen die planten daar en hoe zien ze er werkelijk uit. Het is de moeite waard om de berm onder de loep te nemen.

De natuur bedekt de aardbodem met planten en beschermt daarmee het belangrijke bodemleven. Een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in die bodem. Allerlei organismen, waaronder wormen en mieren, bacteriën en schimmels, maken in samenspel voedsel en vocht beschikbaar voor planten en bomen. Deze samenwerking houdt de bodembedekking in stand en zonder dat zou de grond uitdrogen en veranderen in een woestijn. Die taak geeft gewicht aan de groei van zelfs de meest algemene plantensoorten.

Gekeken door de lens zie je de ragfijne structuur van bladeren, bloemen en beestjes. De meest voorkomende grassen blijken van een wonderlijke schoonheid. Indrukwekkend om af en toe even bij stil te staan. Onderweg met een doel, ben ik over het algemeen met mijn gedachten al op de plaats van bestemming. Maar goed beschouwd, de weg erheen, is zeker het aanzien waard.

(Karien Scholten)

In haiku:

Kijken door de lens

Biedt een verrassend inzicht

Opnieuw verwonderd