Groenekan, een dorp met één winkel
Groenekan, een dorp met één winkel

Groenekan, een dorp met één winkel

Algemeen

Op het Online Museum De Bilt plaatste Anne Doedens onlangs een artikel met deze titel. In 1934 startte Izaäk van der Neut in Groenekan een winkel in levensmiddelen. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar de supermarkt maakte in 2007 plaats voor een ‘Groene Vakwinkel’. 

Jan, de zoon van Izaäk van der Neut, vertelde in 2013: ‘In onze begintijd was er volop concurrentie. Het dorp telde twee bakkers, twee groenteboeren, twee ?etsenmakers, een slager, een melkboer, fourniturenzaak De Vlijt. Met name Ravenstein bij het andere spoor en De Vries verkochten ook levensmiddelen en bezorgden aan huis net als wij. Dan kwam ik 's morgens de boekjes halen bij de mensen en moest ik zelf de bestellingen vaak nog opschrijven. Uiteraard werden ze dezelfde dag nog bezorgd. Toen ik in 1966 met Ineke trouwde, bestond de klandizie nog voornamelijk uit de vele boeren en tuinders uit de omgeving. Melkwatten, koedekken en - touwen en vele andere typisch agrarische artikelen waren hardlopers in het assortiment.'

'Toen de Copijnlaan gebouwd werd, in het begin van de jaren zestig, ging ik er direct op af als een nieuwe woning betrokken werd. Op die manier heb ik huis-aan-huis de klandizie van de nieuwe bewoners gekregen. En bij de aanleg van het viaduct over de Groenekanseweg kwam de aannemer niet alleen bij ons voor koffie en toebehoren, maar ook voor materialen als tape, regenpakken, laarzen en schoppen. Als het er niet was zorgde ik wel dat het er kwam en zo was de aannemer anderhalf jaar lang een goede bron van inkomsten voor ons. In dezelfde periode werd ook de wijk Overvecht gebouwd. Ik herinner me nog de uitgestrekte weilanden die eerder bij de gemeente Maartensdijk hoorden, met de watertoren er middenin. Eind jaren zestig was er sprake van dat er een station tussen Tuindorp en Overvecht zou komen’. 

'Neut' is niet weg te denken uit Groenekan en je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel. Het mag dan geen supermarkt meer zijn, maar voor aardappels, wat lekkere snacks en ijsjes kan je er nog steeds terecht.