Diepenhorst in het ambtskostuum dat burgemeesters tussen 1849 en 1994 mochten dragen, maar wat hij nooit in functie aangetrokken heeft. (1976)
Diepenhorst in het ambtskostuum dat burgemeesters tussen 1849 en 1994 mochten dragen, maar wat hij nooit in functie aangetrokken heeft. (1976) Foto: Picasa

Over de laatste drie burgemeesters

Algemeen

Op het Oneline museum De Bilt verschijnen steeds meer interessante thema’s; zo zijn er de laatste tijd korte lezenswaardige artikelen verschenen over de laatste drie burgemeesters, die ‘het bewind’ over Maartensdijk mochten voeren: 

Burgemeester Schuller mocht in 1948 de Maartensdijkse ambtsketen omhangen. Anne Doedens vermeldt hierover: ‘Hans Heinrich Schuller (1908 - 1994) werd geboren als zoon van de predikant J.C. Schuller. Hij werd in juni 1936 benoemd tot burgemeester van het Zeeuwse Sint-Maartensdijk en vanaf mei 1946 was hij ook burgemeester van Scherpenisse. In juni 1948 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Maartensdijk in de provincie Utrecht. Schuller bleef dat tot zijn pensionering in mei 1973. Midden 1994 overleed hij op 86-jarige leeftijd.

Tijdens Schullers burgemeesterschap werden Westbroek en Achttienhoven bij Maartensdijk gevoegd en werd Overvecht door de stad Utrecht geannexeerd. In juni 1963 haalde Schuller de landelijke pers door met achttien burgemeesters op de Veluwe te gaan kamperen. In 1967 kreeg Schuller opnieuw landelijke aandacht toen in Groenekan een zilverschat werd gevonden. Een donkere periode uit Schullers Maartensdijkse jaren was de affaire rond de toenmalige gemeenteontvanger die, zoals bleek in 1969, 90.000 gulden uit de gemeentekas wist te ontvreemden. Kort voor het einde van Schullers burgemeesterschap werd begonnen met de aanleg van de A27.

Burgemeester Panis
Hierover schrijft Anne Doedens: ‘A.L.W.J. (Fons) Panis (1932-) begon zijn ambtelijke carrière op de afdeling Algemene zaken van de provincie Utrecht. Later werd hij secretaris van de kring Midden-Utrecht en vervolgens was hij waarnemend secretaris van het samenwerkingsorgaan agglomeratie Eindhoven.

In mei 1973 werd hij burgemeester van Maartensdijk om midden 1987 burgemeester van Leusden te worden. Tijdens zijn burgemeesterschap van de gemeente Maartensdijk kwamen nieuwbouwbuurten aan de zuidkant van het dorp Maartensdijk tot stand, zoals de ‘Kruidenbuil’, evenals de nieuwbouwwijken van Groenekan (Versteeglaan) en Westbroek (Holsblokkenweg en omgeving, zie Westbroek en zijn nieuwbouw.) Panis was tegenstander van de opheffing van de gemeente Maartensdijk.

In 2013 schreef oud-burgemeester Panis bij de herdenking van ‘Negen Eeuwen De Bilt’: ‘Koester de agrarische belangen in het Biltse gebied. Het is nu 25 jaar geleden dat ik Maartensdijk, toen een zelfstandige, mooie, veelzijdige, goed bestuurde plattelandsgemeente, verliet. Ik was daar 14 jaar met veel voldoening en plezier burgemeester. […] Ik blijf van mening dat Maartensdijk niet had hoeven te worden geannexeerd. Dat is in de jaren zeventig al geprobeerd en toen effectief verhinderd. […] Nieuwe gemeente De Bilt koester en bescherm de agrarische (in deze omvang nieuw voor De Bilt) en milieubelangen in dit belangrijke gebied.

Burgemeester Diepenhorst
De laatste burgemeester van Maartensdijk is de heer ing. P.A.D.H. Diepenhorst. Peter Anthonie Diederik Hoyte Diepenhorst (Den Haag, 28 juni 1942) werd geboren als lid van de familie Diepenhorst en zoon van I.N.Th. Diepenhorst die toen burgemeester van Epe was. Na de hogere landbouwschool ging ing. P.A.D.H. Diepenhorst werken bij de Provinciale Waterstaat van Overijssel en later werd hij ambtenaar bij de Provinciale Planologische Dienst van Overijssel. Eind 1975 werd hij de burgemeester van Domburg en in 1987 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Maartensdijk. Op 1 januari 2001 ging die gemeente op in de gemeente De Bilt waarmee aan zijn functie een einde kwam.

In 1978 opende de toenmalige kroonprinses Beatrix de Vierstee. Rechts burgemeester Panis. (beeldmateriaal gemeente De Bilt.)
Ex-libris van de Maartensdijkse burgemeester Schuller, ontworpen door Adri Pieck. (beeldmateriaal gemeente De Bilt)