Meer woningen in De Bilt

Algemeen

De gemeente De Bilt wil de komende jaren, naast de lopende bouwprojecten, een versnelling in de woningbouw realiseren. De gemeente zoekt hiervoor locaties binnen de bebouwde kom en ook daarbuiten. Eind juni bespreekt de gemeenteraad hoe inwoners zo goed mogelijk bij deze zoektocht betrokken kunnen blijven. Daarnaast wil de raad een kennisteam van deskundige inwoners vormen.

De zoektocht naar nieuwe locaties is slechts een van de maatregelen om iets te doen aan de wooncrisis. Er zijn ook al andere maatregelen genomen: zo wordt van projectontwikkelaars geëist dat zij huizen bouwen die passen bij de Biltse woonwens, en wordt ingezet op bouwen buiten de bebouwde kom. Over dit laatste is de gemeente in gesprek met de provincie. Raad en college willen 845 woningen bouwen tussen 2016 en 2026 met een aanzienlijk deel midden-huur-woningen en 450 sociale huurwoningen tussen 2016 en 2030. Een deel van deze opgave is al gerealiseerd en lopende bouwprojecten gaan gewoon door. 

Inwoners betrekken

Bij de zoektocht naar nieuwe locaties worden inwoners betrokken. Dolf Smolenaers, verantwoordelijk wethouder voor wonen, kan niet wachten: ‘De woningnood is schrikbarend hoog, en veel van onze inwoners kunnen door de grote tekorten aan woningen simpelweg geen huis vinden.’ Anne Brommersma als wethouder voor participatie ziet toe op het proces: ‘Heel goed dat de raad onze inwoners op deze manier nog intensiever bij deze lastige opgave wil betrekken. We zullen dat graag organiseren’. 

Nieuwe start

Eind januari maakten inwoners, bewonersverenigingen, belangenorganisaties en gemeente een nieuwe start met elkaar. Per dorp of wijk bespraken zij de mogelijkheden voor het vervolgproces en het bereiken van de woningbouwopgave. Hierop voortbouwend spraken raadsleden elkaar in de tweede helft van april over de inrichting van het verdere participatieproces en de opdracht aan het kennisteam. Bij een positief besluit hierover in juni gaat het college na de zomer verder in gesprek met inwoners en met het formeren van een kennisteam. Daarnaast zal het college de mening peilen van de honderden leden van het digitale inwonerpanel, dat binnenkort start. 

Goede gesprek

Het nieuwe participatieproces biedt de kans aan inwoners om niet alleen samen met de gemeente op zoek te gaan naar mogelijke nieuwe locaties, maar ook om voor hun eigen buurt of kern aan te geven wat de behoefte is: wat voor soort huizen willen we, en voor wie? Bij het bouwen van zoveel woningen en het kiezen van locaties spelen ook andere belangen, thema’s en uitdagingen, die de keuze voor locaties ingewikkeld maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omgevingsvisie, een nieuw woningbehoefteonderzoek en de behoefte aan ruimte voor het opwekken van duurzame energie. Het goede gesprek met elkaar voeren is daarom heel belangrijk. 

Iedereen

De druk op de woningmarkt in onze regio is enorm. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in de afgelopen jaren opgelopen tot meer dan 10 jaar. De gemiddelde huizenprijs neemt hand over hand toe. We zijn als De Bilt de meest vergrijsde gemeente in de regio. Niet alleen omdat er veel ouderen blijven wonen, maar ook omdat er door de lange wachtlijsten en hoge koopprijzen relatief weinig of minder jongere mensen kunnen wonen. ‘We willen er daarom voor zorgen, dat wonen in De Bilt ook bereikbaar blijft voor bijvoorbeeld verzorgenden, leerkrachten en politieagenten’, aldus Smolenaers.

Meer informatie en vervolg

Meer informatie over de woningbouwopgave en de Startbijeenkomst Wonen van 28 januari jl. vindt u op www.debilt.nl/woningbouwopgave. Het raadsvoorstel Participatieproces en kennisteam woningbouwopgave, inclusief de bijlagen notitie Kennisteam Wonen en notitie Participatieproces woningbouwopgave zijn vanaf donderdag 28 mei te vinden via https://debilt.raadsinformatie.nl/. De raad bespreekt het voorstel in de commissie Openbare Ruimte op 11 juni en besluit erover op 25 juni.

Door de beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen is het in elk geval op 11 juni nog niet mogelijk om in fysieke aanwezigheid uw inspraakreactie in de commissie te geven over de inrichting van het participatieproces en het kennisteam. U kunt uw inspraakreactie mailen aan de gemeenteraad via raadsgriffie@debilt.nl.