V.l.n.r. Bodile, Bram en Carmen.
V.l.n.r. Bodile, Bram en Carmen.

Wie wordt de eerste Biltse kinderburgemeester

Algemeen

De gemeente De Bilt is op zoek naar een kinderburgemeester tussen de 10 en 14 jaar oud die op wil komen voor het belang van de jeugd. De afgelopen weken konden kinderen hiervoor solliciteren met een filmpje. Maar liefst negen kandidaten hebben zich gemeld voor de functie. Vanaf maandag 17 juni, kunnen inwoners van de gemeente stemmen op hun ideale kandidaat.

Vijf jongens en vier meiden hebben interesse getoond voor de functie. De jury met daarin Madeleine Bakker (wethouder jeugd), Johan Slootweg (plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad), Ella Prins (directeur Julianaschool) en Niels van Veelen (buurtsportcoach Mens De Bilt), heeft alle sollicitaties bekeken en uiteindelijk drie kandidaten gekozen, die door zijn naar de volgende ronde. Zij sprongen er net bovenuit en wisten de jury te overtuigen door een goede presentatie, een duidelijke motivatie en een concreet thema waar ze zich voor in willen zetten als kinderburgemeester.

Kandidaten
De jury heeft gekozen voor Bodile Paans (11 jaar, Maartensdijk), Bram Schepers (10 jaar, De Bilt) en Carmen Braak (10 jaar, Bilthoven). Zij hebben afgelopen week op het gemeentehuis kennis met elkaar gemaakt en een kort filmpje opgenomen waarin zij vertellen wie ze zijn, waarom ze kinderburgemeester willen worden en wat ze willen gaan doen als ze kinderburgemeester zijn.

Campagne
Vanaf maandag 17 juni zijn deze filmpjes te zien op www.debilt.nl/kinderburgemeester en gaan de kandidaten campagne voeren. Op diezelfde website kunnen inwoners van de gemeente (ook als je nog geen 18 bent) hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Stemmen kan tot maandag 1 juli. Daarna worden de stemmen geteld en wordt nog voor de zomervakantie de eerste Biltse kinderburgemeester bekend gemaakt. De kinderburgemeester wordt tijdens de raadsvergadering op 26 september officieel geïnstalleerd en krijgt dan ook de speciale ambtsketen omgehangen.

Biltse kinderburgemeester
In 2019 wordt voor de eerste keer de Biltse kinderburgemeester geïnstalleerd. De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen, die wonen in alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. De kinderburgemeester zal ook aan de slag gaan (met ondersteuning van de gemeente) met een zelfgekozen thema, dat leeft onder de jeugd. Het ambt is voor een heel schooljaar.

!