Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Ankie de Niet, Jan Sondervan en Anneke Iseger.
V.l.n.r. Ankie de Niet, Jan Sondervan en Anneke Iseger.
Muziek

Pools koor Kanon zingt op Bilts Korenfestival

Zaterdag 30 maart vindt in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt voor de zevende keer het Korenfestival De Bilt plaats. Het festival wordt om de twee jaar gehouden en staat onder auspiciën van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt. Er doen ditmaal tien koren mee. De toegang is gratis.

door Guus Geebel

De vier bestuurleden van het korenfestival begonnen onder voorzitterschap van Jan Sondervan een jaar geleden met de voorbereidingen. De overige leden van het bestuur zijn: Ankie de Niet, secretaris, José Scholte artistieke adviezen en Anneke Iseger PR en gastvrouw. Op de dag zelf verlenen zo'n tien vrijwilligers hun medewerking. De tien deelnemende koren krijgen elk twintig minuten om iets uit hun repertoire te laten horen. Negen koren komen uit de gemeente De Bilt, het koor Kanon komt uit de Poolse partnergemeente Miescisko. Tijdens de optredens zijn de deuren gesloten. In de tijd tussen de optredens kunnen bezoekers de zaal in en uit.

Festival
De festivalzaal is vanaf 12.00 uur open. Om 12.30 uur opent wethouder Dolf Smolenaers, van onder meer Cultuur, het festival. Wynanda Zeevaarder verzorgt de presentatie. Voor de Poolse gasten zal Hanka Vossen van Stichting Razem als tolk optreden. Een programmaboekje is aan de zaal te koop voor drie euro. Jan Sondervan verwacht dat rond vijfhonderd bezoekers het festival komen bijwonen. Een adviescommissie, bestaande uit de professionele zangeressen Wynanda Zeevaarder, Louise Janssen en José Scholte, zal de koren na afloop tips voor eventuele verbeteringen geven. De bestuursleden benadrukken dat het een festival is en geen wedstrijd. 'De adviescommissie treedt dus beslist niet op als jury.' José Scholte heeft koren die daar prijs op stelden eerder bezocht en adviezen gegeven.

Programma
De optredens zijn als volgt geprogrammeerd: Om 12.40 uur Ludi Cantare, 13.05 uur Cantuccini, 13.30 uur Sparks of Joy uit Westbroek, 13.55 uur Von Bilthoven en om 14.20 uur Schütz Projectkoor. Om 14.40 uur is er een pauze. Het Poolse koor Kanon begint daarna om 15.10 uur, Sterk Spul uit Maartensdijk om 15.35 uur, om 16.00 uur Valsch en Gemeen, om 16.25 uur 8 Zonder en om 16.50 uur Noot aan de Man. Het bestuur verwacht een hele leuke middag met een zeer gevarieerd programma. 'Van heel serieus tot luchtig.' Om 17.10 uur is er een verrassende Muzikale Finale, waarna om 17.35 uur het woord wordt gegeven aan de adviescommissie. De middag wordt afgesloten door Ellen Thier, voorzitter van de Stichting Kunst en Cultuur en eindigt om 18.00 uur.

Meer berichten