Logo vierklank.nl
'Doorknikkende' takken van de witte paardenkastanje met doorkijk naar huize Houdringe. (foto Wim Westland)
'Doorknikkende' takken van de witte paardenkastanje met doorkijk naar huize Houdringe. (foto Wim Westland) (Foto: wimw)
Natuur & Milieu

Ruiken en voelen tijdens boomexcursie

Zo'n 25 mensen gingen zondag 17 maart mee op bomenexcursie met vijf IVN-natuurgidsen. Een 'rondje ijsbaan' op landgoed Houdringe, was de eerste van vier excursies 'Bomen leren (her-)kennen' die IVN De Bilt organiseert.

Het is toch ongelofelijk dat op zo'n klein stukje van het landgoed al zoveel soorten te vinden zijn. En om onderscheid te kunnen maken tussen die grote variatie aan soorten stond men stil bij uiterlijke kenmerken van ongeveer 40 bomen en struiken.

Volgroeid
Volgroeide bomen karakteriseren het landgoed met hun specifieke vorm. Maar ga je meer in detail kijken dan let je in dit jaargetijde vooral op de knoppen van de bomen: wat is de kleur, en de vorm? Spits, klein, behaard? En ook de stand van de knoppen helpt bij het op naam brengen.

Herkennen
Maar sommige soorten kun je 'blind herkennen' op de geur die blad of knop afgeven als je ze fijnwrijft. De Reuze Zilverspar ruikt naar sinaasappel. En ja, inderdaad mensen knikken instemmend als de fijngewreven naalden worden doorgegeven. De geur van groene appeltjes verraadt dat we te maken hebben met een Douglasspar. Maar zo legt gids Lydia van den Bosch uit, ook de kruidige 'Sandlewood' geur duidt op de amberboom en de 'vissige vieze geur' hoort ontegenzeggelijk bij de vlier.

Mammoet
Maar naast kijken en ruiken aan bomen, voelt de ene boom ook heel anders aan dan de andere. De zacht sponzige schors van de Mammoetboom bijvoorbeeld, daar kun je zonder knokkelschade hard tegenaan boksen. Het inzetten van al je zintuigen verrijkt de beleving en ervaring van bomen, daar kwamen de deelnemers achter tijdens deze wandeling.

De eerstvolgende bomenwandeling van IVN De Bilt is 'Bomen in blad en bloei'. Deze staat op de rol voor 21 april om 11.00 uur.            (Jaap Milius, IVN De Bilt)

Meer berichten