Logo vierklank.nl
Nomi en Michelle, met het bord 'te hard', verleenden met veel enthousiasme hun medewerking aan de actie.
Nomi en Michelle, met het bord 'te hard', verleenden met veel enthousiasme hun medewerking aan de actie.
Algemeen

Alle auto's harder dan de toegestane 30 km /u

Woensdag 13 maart controleerde de politie op de Bilderdijklaan in Bilthoven auto's op snelheid. De laan ligt in een 30 km-zone, maar de twintig aangehouden auto's reden allemaal harder dan 30. De snelheid werd gemeten met een lasergun op een afstand van 180 meter van een auto. Vaart minderen bij het zien van de politie had daarom geen zin.

door Guus Geebel

Het was een ludieke actie georganiseerd door de politie met de wijkagent, Veilig Verkeer Nederland en buurtbewoners. Er werden dit keer geen bekeuringen uitgedeeld, wel kregen de chauffeurs een toespraakje en een kaartje van de politie met informatie over de 30 km-zone. Een verdiend snoepje voor iemand die zich goed aan de maximum snelheid had gehouden hoefde niet uitgedeeld te worden. Enkele kinderen uit de buurt hadden borden waarop een ontevreden smiley stond met de tekst 'te hard' voor snelheidsovertreders en een lachende smiley met 'dank u'. Die laatste hoefde helaas niet getoond te worden. 

Bewustwording
Het doel van de actie is meer bekendheid te geven aan de 30 km-zone en daarmee de verkeersveiligheid te bevorderen. De hoogst gemeten snelheid was 54, de laagste 34 km/u. Buurtbewoner Rick Groeneweg was blij met de ludieke en unieke samenwerking tussen buurt, politie en Veilig Verkeer Nederland. 'Vandaag is een belangrijke bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid en bewustwording hiervan. De meting heeft helaas de verwachting van de onveilige situatie bevestigd.' Enkele conclusies: Iedereen rijdt te hard op de Bilderdijklaan, de gemiddelde snelheid was 44 km/u. De meeste aangehouden auto's, meestal bestuurd door vrouwen, kwamen uit de buurt. Groeneweg: 'De wijk ziet graag maatregelen en aanpassingen aan de weg, voordat er een ernstig ongeluk plaats vindt, niet erna.'

Meer berichten