De melkrobot wordt aan inspectie onderworpen.
De melkrobot wordt aan inspectie onderworpen.

De koe en de robot op Hoeve Heizigt

Algemeen Dieren

Verrassend rustig liet de jonge koe, na het baren van haar eerste kalf, zich melken door de robot. Nieuwsgierig kwamen de oudere koeien kijken hoe de jongeling (vaars) kennis maakte met het ritme van de melkrobot, om haar vervolgens op te nemen in de kudde van Hoeve Heizigt.

Sinds een aantal maanden worden de koeien van Elbert en Jannie Hennipman gemolken door drie melkrobots. Net als veel collega's hebben zij naast het werk op de boerderij inkomsten nodig uit een neventak (Jannie's werk in het UMC en Elbert met Hennipman Architectuur en Advies). Dat levert veel extra werk en betekent dat zij zichzelf vaak voorbij lopen. Elbert vertelt: 'We liepen tegen arbeidspieken aan. Hulp bij het melken te vinden, dat viel niet mee. Je hebt hier in de buurt qua personeel een enorme concurrentie van hoveniers en de bouwwereld. Dan kun je twee dingen doen, óf de neventak afstoten óf kiezen voor automatisering'.

Welzijn
Er kwam een nieuwe stal. Voor het ontwerp liet Hennipman zich inspireren door collega boeren, dierenartsen, voeradviseurs, bouwbedrijven en de accountant. De nieuwe stal is groot, veel frisse lucht, goed geventileerd, veel daglicht. Naast de drie melkrobots kwamen er ruime ligboxen met diepstrooisel waar de koeien comfortabel in kunnen liggen. Brede loopgangen verbeteren de toegang tot de voerplaats. Elbert: 'Wij bouwden deze stal voor 30 - 40 jaar en hebben daarom gekozen voor een ruimere maatvoering dan gangbaar voor dit moment. De ideeën van nu zijn over 10 jaar misschien wel achterhaald. Het is, bewezen, voor het dierwelzijn een hele verbetering. Het geeft veel meer rust in de stal, de koeien komen makkelijker in de robot, ze liggen meer, ze herkauwen meer. Ook de gezondheid van de dieren komt het ten goede omdat bij meer keren melken de koe een leger uier heeft. Voor de dieren comfortabeler en voor mij onverwacht gemakkelijker'.

Weidegang
De koeien gaan in de zomermaanden ook de wei in. Hoe doe je dat? 'Net als met een gewone melkstal. Als het weer het toelaat en er voldoende te eten is doe je het hek open en dan kunnen de koeien naar buiten. Maar de optimale temperatuur voor een koe is maximaal 15 graden, dus is het in de zomer buiten al gauw te warm voor ze. Ze komen dan graag naar binnen, want onder het dak is het koeler en er ligt altijd vers voer. Hoe we de weidegang precies gaan invullen in combinatie met de robots weet ik nog niet. Ik denk er sterk over om de koeien in 2 groepen te splitsen die ik om beurten naar buiten laat gaan zodat ze verdeeld over de dag gemolken kunnen worden. Ik ben nog aan 't kijken hoe ik dat logistiek en handig in m'n stal kan invullen'.

Tijd
Met de komst van de melkrobot komt ook een hoop tijd vrij die je anders in de melkput doorbrengt. Heb je die tijd al ingevuld? 'Dat melken 2 keer per dag was inderdaad wel een tijdrovend proces. Jannie heeft altijd alleen met de kinderen aan tafel gegeten. Ik kwam 's avonds kwart over 7, half 8 binnen en at in 20 minuten tijd uit de magnetron. Nu eet ik 3 kwartier met m'n gezin'.

Duurzaam
Elbert vertelt verder nog: 'Wij zijn gericht op duurzaam werken voor nu en de toekomst. Zo hebben wij geïnvesteerd in zonnepanelen en dat wordt, als het goed is, eind april op onze daken gemonteerd. Zo kunnen wij bijna compleet energieneutraal met ons complete melkveebedrijf en woning zijn. Wat wij belangrijk vinden is om binnen de maatschappij en binnen het dorp sociaal aanwezig te zijn. Zo willen we wat terug geven aan de mensen en de wereld om ons heen'.

Open dag
Vrijdag 15 maart van 10.00 tot 16.00 uur houdt de familie Hennipman (Kerkdijk 85, Westbroek) open dag op hun vernieuwd melkveebedrijf. Ook voor geïnteresseerden zonder agrarische achtergrond is het interessant om de renovaties binnen dit bedrijf waar te nemen.            (Karien Scholten)