Logo vierklank.nl
Jan van Hooff houdt zijn inleiding voor een tot aan de nok gevulde zaal.
Jan van Hooff houdt zijn inleiding voor een tot aan de nok gevulde zaal.
Zakelijk

Opening duo-expositie

De duo-expositie van Truus Werners (schilderijen) en Marie-José Wessels (beelden) in de Traverse van het gemeentehuis trok zondag veel belangstellenden. De expositie werd in de Mathildezaal geopend door Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie aan de Universiteit van Utrecht.

Hij hield een inspirerend betoog over o.a. de relatie tussen kunst en wetenschap. Hij noemde daarin de verbeelding en het scheppen van de werkelijkheid; een verbeelding die tijdgebonden is. In de werken van Truus viel hem de sereniteit in haar, vooral Hollandse, landschappen op. Daarin zijn licht, ruimte en rust kenmerkende eigenschappen. Voor Marie-José zijn sfeer en spanning de inspiratiebron voor haar beelden, waarin zij rekening moet houden met de (on)mogelijkheden van het materiaal. In het Hogelandse Park in Utrecht (aan het begin van de Biltstraat) staat een beroemd beeld van haar: het Polar Bear Monument. Dit beeld is een herinnering aan de bevrijding van Utrecht door de Canadezen in mei 1945.

Het is verheugend dat de openingen van deze exposities steeds meer in de belangstelling komen te staan. De expositie loopt door tot 15 januari 2019, van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.     (Frans Poot)

Meer berichten