De wethouder geeft het startsein voor de roefel middag
De wethouder geeft het startsein voor de roefel middag

Roefelen weer in trek

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Woensdagmiddag 21 juni was weer de jaarlijkse Roefeldag in gemeente De Bilt. Kinderen tussen acht en twaalf jaar kregen de gelegenheid om hun licht op te steken bij diverse Biltse bedrijven en organisaties. En dat deden zij dan ook. In grote groepen namen zij een kijkje bij het bedrijf van hun keuze.

Roefelen is een Vlaams woord en betekent snuffelen of ontdekken. Tijdens deze jaarlijkse dag kunnen kinderen opgeven bij welk bedrijf of organisatie zij eens een keer achter de schermen willen kijken. Ook dit jaar konden zij weer kiezen uit diverse categorieën: 'zorg/ welzijn', 'auto/ motor/ fiets', 'winkel', 'bouwen/ techniek', 'natuur/ dieren', 'politie/ brandweer/ gemeente', 'eten/ koken', 'sport' en 'verras mij maar'. Natuurlijk gaan zij niet alleen. In groepjes van minimaal drie leerlingen en een begeleider 'werken' zij mee en maken zij kennis met het bedrijf van hun keuze om te horen hoe het toegaat binnen de organisatie.

Locaties
De Roefeldag startte op twee locaties, één in De Bilt en één in Maartensdijk. Wethouder Madeleine Bakker-Smit gaf het startschot. 'Ik vind het altijd weer leuk om die kinderen zo bezig te zien met hun toekomst. Welk bedrijf vind jij interessant? Zou jij daar ooit willen werken als jij je opleiding heb afgerond?', vraagt Bakker-Smit aan de kinderen. Na het openingswoord van de wethouder vertrokken alle kids, met auto of fiets, naar het bedrijf/ instelling van hun keuze.