Omwonenden zijn vooral opgelucht dat dit natuurgebied niet wordt bebouwd.
Omwonenden zijn vooral opgelucht dat dit natuurgebied niet wordt bebouwd.

Omwonenden verbaasd en opgelucht

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

De omstreden 44 tijdelijke containerwoningen in De Bilt komen er niet. Het Biltse college zegt de 44 tijdelijke woningen, verdeeld over vijf locaties in de gemeente, niet meer nodig te hebben nu het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft aangegeven dat de instroom van vluchtelingen die in aanmerking zouden komen, in de tweede helft van 2017 stabiliseert of zelfs lager uitpakt.

Omwonenden voelden zich aanvankelijk overrompeld door de snelle besluitvorming. Daarop besloot het college om twee van de zeven locaties te schrappen. Maar ook daarna hielden de bezwaren aan.  Er is verbazing en opluchting bij omwonenden van de (5) locaties, die door de gemeente zorgvuldig waren geselecteerd voor de plaatsing van (44) 'tijdelijke' woningen, bedoeld voor de huisvesting van statushouders, starters en spoedzoekers.

Opluchting
Na alle verontwaardiging over het proces en de manier waarop de verantwoordelijk (project-)wethouder Madeleine Bakker - Smit dit dossier heeft aangepakt, overheerst nu vooral een gevoel van opluchting bij omwonenden. Ad van Gameren is woordvoerder van de bewonersgroep Biltsch Meertje: 'Omwonenden zijn vooral opgelucht, dat dit natuurgebied niet wordt bebouwd met (tijdelijke) woningen. Kinderen van de Theresiaschool en uit de buurt, kunnen er gelukkig blijven spelen. Wat de buurt betreft is de volgende stap om het bestemmingsplan (nu nog deels 'maatschappelijk') zo snel mogelijk aan te passen naar volledig groen'.  

Aantallen
'Direct na de eerste aankondiging door de gemeente in december 2016, hebben veel omwonenden gereageerd en vragen gesteld. Bijvoorbeeld over de instroom van het aantal asielzoekers (dat toen al dalende was) en over de 'noodzaak' om deze opvang te combineren met het huisvesten van 'starters' en 'spoedzoekers'. Eén van de insprekers noemde dat laatste: 'Een druppel op een gloeiende plaat' en 'een poging om falend beleid in te halen'.

Noodzaak
Van Gameren: 'De argumenten, die de wethouder noemt in haar brief van 15 feb. Zijn, dat er nu (opeens) geen acute noodzaak meer is, omdat de stroom asielzoekers afneemt en de samenstelling verandert van 1-2 persoonshuishoudens naar gezinnen en in de opvang van die groep voorzag het plan van de gemeente niet. En 'starters' en 'spoedzoekers' hoeven niet langer te wachten dan voor dit plan (8 tot 9 jaar) en dus vindt de gemeente extra woningen voor deze doelgroep nu niet meer nodig. Hoe mager de onderbouwing voor het afblazen van dit plan door de gemeente ook is en hoezeer veel mensen zich nu afvragen waarom de gemeente deze procedure (die voor veel onrust en verlies van vertrouwen in de politiek heeft gezorgd) heeft gekozen, de opluchting overheerst nu veel groen en speelplekken in onze gemeente blijven waarvoor ze bedoeld zijn: Om te spelen en om van te genieten'.