Totaal haalden de kids 1140 euro op voor het goede doel.
Totaal haalden de kids 1140 euro op voor het goede doel.

Cheque voor stichting De Hond Kan De Was Doen

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Traditiegetrouw zet Patioschool De Kleine Prins in De Bilt ieder voorjaar een actie op touw voor het goede doel. Dit jaar viel de eer te beurt aan de Rotterdamse stichting ' De Hond Kan De Was Doen' . De stichting traint hulphonden, zodat zij diverse handelingen kunnen overnemen van hun 'baasje' met een beperking.

De Hond Kan De Was Doen werft gelden, zodat zij volwassenen en kinderen met een beperking hun hulphond kunnen laten trainen in de eigen thuissituatie. De cheque van 1.140 euro die de stichting kreeg van de kinderen van de Patioschool was dan ook zeer welkom. 'Niets is meer vanzelfsprekend als je leeft met een beperking of een ziekte. Je dagelijkse activiteiten vergen steeds meer energie, meer tijd en meer hulp. In Nederland leven alleen al meer dan 1,8 miljoen mensen met een motorische beperking, 10% van hen is jonger dan 19 jaar', vertelt voorzitter Philip Korff de Gidts.

Butler
'Op Valentijnsdag (14 februari) kregen de kids uitleg over het werk van de stichting: wie zijn zij, wat doen zij, hoe komen zij aan de honden, hoe gaat het trainen in zijn werk en dergelijke. Er was zelfs een hulphond aanwezig op school', vertelt Aram Tonus, directeur van de Patioschool. Korff de Gidts vult aan: 'Ik nam onze eigen hulphond Butler mee naar de presentatie. Hij helpt mijn vrouw Anita met haar dagelijkse beslommeringen. Zij heeft een beperking en is erg afhankelijk van haar hond'. Door zijn brave karakter was Butler direct geliefd bij de kids van de Patioschool. Dankzij de presentatie en de aanwezigheid van Butler kregen de leerlingen een goed beeld van de doelstellingen van de stichting en wilden zij direct vol aan de slag voor dit nobele doel.

Om zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen brachten de 206 leerlingen van de patioschool bakken vol viooltjes aan de man. In de buurt, op markten, bij familie en vrienden, overal waren de kids aanwezig. Uiteindelijk hadden zij aan het einde van de actie 1.140 euro opgehaald voor Sam, een zeven-jarig autistisch kind uit Alphen aan de Rijn. 'Sam is ongeveer evenoud als de kids die meededen aan deze actie, dus het kwam bij veel van hen best wel binnen', vertelt Tonus.

Opleiding
Als het geld binnen is, start de opleiding voor Sam en zijn hulphond, in september. De stichting ' De Hond Kan De Was Doen' is een landelijke stichting en haalt overal in het land gelden op. Korff de Gidts: 'Wij hopen via allerlei acties zoveel mogelijk geld op te halen, want de opleiding van een hond kost zo'n 18.500 euro. Gedurende 18 maanden krijgen hond en 'baasje' trainingen van onze medewerkers'. Mensen met een beperking krijgen niet zomaar een hond toegewezen. Medewerkers van de stichting zoeken een hond uit aan de hand van zijn/ haar karakter. Als zij een hulphond op het oog hebben, worden mens en dier aan elkaar voorgesteld, om te zien of een klik is tussen 'baasje' en hond. Als dat zo is, kan de opleiding pas beginnen. 'Wij betalen de opleiding niet in één keer uit. Eén keer in de zes maanden controleert een medewerker van de stichting of er vooruitgang is geboekt tijdens de trainingen. Als dit goed gaat, wordt pas de volgende periode betaald, zodat wij altijd baas blijven over eigen gelden', vertelt Korff de Gidts.

Diverse hulphonden
Hulphonden kunnen voor diverse activiteiten worden ingezet. Niet alleen zijn er de bekende blindegeleidehonden, maar ook zogenaamde ADL-honden (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), die worden ingezet om alles aan te geven/ op te rapen; hulphonden voor kinderen helpen bij het aan- en uitkleden, of het aanreiken van gevallen voorwerpen; de signaalhond waarschuwt mensen met een auditieve beperking voor geluiden als de deurbel, het kloppen op ramen of de telefoon; de autismegeleidehond biedt structuur en focus voor kinderen en volwassenen met autisme. De hond zorgt voor focus bij situaties als aankleden, ontbijten en zorgt voor afleiding. 'De meeste honden kunnen wij zo'n zestig handelingen aanleren tijdens de training', vertelt Korff de Gidts. 'Na de training blijven de hulphonden wel bijleren, Butler kent nu al meer dan 90 handelingen'. Voor meer informatie over de stichting: www.dehondkandewasdoen.nl