Rode Kruis De Bilt laat in Coesfeld wat ze kunnen.
Rode Kruis De Bilt laat in Coesfeld wat ze kunnen.

Blaulichttag in Coesfeld

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op uitnodiging van das rotes Kreuz Coesfeld heeft het Rode Kruis afdeling De Bilt een bijdrage geleverd aan de blaulichttag in Coesfeld. Blaulichttag is georganiseerd om te laten zien wat de hulpdiensten in het gebied van en rondom kreis Coesfeld allemaal kunnen doen.

Reddingshonden, duikteams, brandweer en ondersteunende diensten. Zeer goed uitgeruste en getrainde diensten, vrijwilligers en beroepsmensen, alles onder een strak geregisseerde leiding. Tot op de puntjes georganiseerd.

Met 10 vrijwilligers een elektrische rolstoel en een hulphond is men in Coesfeld geweest. De Biltenaren lieten zien hoe in Nederland de eerste hulp door het Rode Kruis gedaan wordt. Douwe Tijsma vertelt: ' Ons presentatie startte met een stikkende opa, in de ontstane paniek uit het oog verloren baby en kleuter. Baby en kleuter die vervolgens, na uit het water gevist te zijn, gereanimeerd moesten worden. Onze noodhulp-vrijwilligers startten met het toepassen van de eerste hulp en het alarmeren van 112. 'De nadruk bij de presentatie lag op de reanimatie van de baby, de kleuter en opa en het tijdig alarmeren van de hulpdiensten.

Shine, de hulphond heeft laten zien hoe hij zijn baasje in haar elektrische rolstoel op allerlei manieren kan helpen. Creditkaart van de grond pakken, telefoon van de straat pakken, jas uit trekken. Een hond die - ondanks het prijskaartje wat er aan hangt en bijna 2 jaar opleiding - voor zijn baasje zijn gewicht in goud waard is'.

Ervaringen
Na afloop van de presentatie mocht het publiek zelf oefenen met de reanimatiepoppen. Verder was het een dag om hernieuwd kennis te maken met de Rode Kruis-collega's in Coesfeld, ervaringen en kennis uit te wisselen en een brandweerploeg , met blusvoertuig, uit Bilthoven te ontmoeten.