Truus te Pas van Fairtrade De Bilt reikt een beker uit.
Truus te Pas van Fairtrade De Bilt reikt een beker uit.

Fairtrade voetbaltoernooi voor Biltse Fairtrade-scholen

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Op initiatief van de Rob Florie (voorzitter van FC De Bilt) en Truus te Pas van de

Fairtrade Gemeente De Bilt werd er in de Fairtrade week op 12 mei een Fairtrade voetbaltoernooi georganiseerd voor de drie Biltse Fairtrade basisscholen Basisschool de Regenboog, Patioschool de Kleine Prins en de Groen van Prinstererschool. Wethouder sport van de gemeente De Bilt Madeleine Bakker deed de aftrap van het toernooi.

Het toernooi werd gehouden op het sportcomplex van voetbalvereniging FC De Bilt. De leiding van het toernooi was in handen van Youri Moss. Deze student is in opleiding voor Operationeel sport- en bewegingsmanager op het ROC Midden Nederland en loopt geruime tijd stage bij FC De Bilt. Organisatie van het Fairtrade-toernooi is zijn eindopdracht. Van de scholen deden de groepen 7 mee; zowel de jongens als de meisjes. De Groen van Prinstererschool wordt pas aan het eind van het schooljaar Fairtrade-school maar mocht al meedoen.

Fraaie doelpunten
Er werd in kleine teams van zes jongens en zes meisjes gespeeld; de meisjes tegen elkaar en de jongens onderling tegen elkaar. Door de kleine teams werden uit klassen meerdere teams gevormd, die ook tegen elkaar speelden. De jongens speelden op een groot veld, de meisjes op een kleiner veldje. Er werd fanatiek gestreden, er waren mooie acties en er vielen fraaie doelpunten zowel bij de jongens als bij de meisjes. Rond 13.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. De eerste plaats bij de jongens ging naar de Groen van Prinstererschool. Bij de meisjes was Basisschool de Regenboog de winnaar. De Fair-play wisselbeker voor de meest sportieve groep ging naar Patioschool de Kleine Prins. De prijzen werden uitgereikt door Truus te Pas.

Fairtrade-club
Voor FC De Bilt is dit weer een mooi initiatief op weg naar Fairtrade Club. De club aast als eerste sportvereniging in Nederland op het Fairtrade certificaat. Voorzitter Rob Florie hierover: 'Elke organisatie heeft een maatschappelijke verantwoording en moet respectvol zijn naar mensen, omgeving en milieu. Dat geldt ook voor een sportclub die dit ook aan kinderen moet overbrengen. De aanvraag voor het Fairtrade-certificaat ligt al bij de jury. We hebben aan alle eisen voldaan. Met dank aan Truus te Pas van de Fairtrade-commissie die ons heeft geholpen. Wij verkopen niet alleen Fairtrade koffie- thee,- en vruchtensappen en chocolade maar spelen ook met echte Fairtrade voetballen. Binnenkort krijgen we de uitslag'. Het toernooi werd gesponsord door de Plusmarkt en de Wereldwinkel.