Prachtige schorten en ovenwanten worden getoond door Indra van Deemter (links) en Monique (van Moos).
Prachtige schorten en ovenwanten worden getoond door Indra van Deemter (links) en Monique (van Moos).

Mooie producten uit Ghana

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Stichting Ghana schoolsupport heeft in 2016 een naaischool opgestart in Sefwi Bekwai in Ghana waar jongeren gratis een tweejarige opleiding krijgen aangeboden om het vak van kleermaker te leren. De school is geïntegreerd in de basisschool Corsa waar de stichting al jaren mee samen werkt.

John van Deemter van de Stichting vertelt: 'Toen we in 2015 eenentwintig naaimachines verstuurden hadden we de droom om ook de ouders van kinderen aan de Corsa school producten te laten maken en dat is gelukt: mooie kleurige keukenschorten, ovenwanten en gevoerde tassen gemaakt van meelzakken zijn in Bilthoven gearriveerd. We hadden geluk omdat iemand uit Bilthoven zich meldde bij de Stichting. Deze bewoonster bood kofferruimte aan voor zowel voor de heen- als terugreis. Omdat de Stichting Ghana schoolsupport dit jaar is gestart met de bouw van een kinderbibliotheek in het dorp hebben we de Emmaus Bilthoven gevraagd de koffer voor de heenreis te vullen met Engelse kinderleesboeken, puzzels en spelletjes. De Emmaus werkte daar graag aan mee en schonk de spullen voor de kinderen in Sefwi Bekwai'.

Terug
'Terug hebben we de koffer kunnen vullen met producten gemaakt door de ouders. Ze hebben keihard gewerkt en 100 prachtige schorten, 50 ovenwanten en 50 boodschappentasjes gemaakt in twee weken tijd. We hebben inmiddels al producten verkocht aan veel van onze vrienden en buurtbewoners. Daarnaast zijn EkoPlaza (Julianalaan) en 'Moos' in de Kwinkelier zo vriendelijk om onze vrolijke Ghanese producten belangeloos aan te bieden in hun winkels'.

Opbrengst
'De opbrengst van de verkoop van deze producten vloeit terug in de Stichting', aldus de voorzitter Indra van Deemter van de Stichting Ghana schoolsupport. 'Ouders hebben een inkomen en wij kunnen weer nieuwe toiletgebouwen, bibliotheken en andere voorzieningen voor kinderen op scholen realiseren'. John en Indra van Deemter zijn op 12 mei vanaf 16.00 uur bij EkoPlaza aanwezig om hun verhaal te vertellen over de naaischool en andere projecten in Ghana en hun stichting. Kijk voor meer informatie op website www.ghanaschoolsupport.org