Kassa en pinautomaten worden gecheckt op' sluipverbruik'. (foto Bianca Mirella Photography)
Kassa en pinautomaten worden gecheckt op' sluipverbruik'. (foto Bianca Mirella Photography)

Energiescan voor Emmaus Bilthoven

Algemeen Algemeen

Emmaus Bilthoven aan de Julianalaan kreeg donderdag 2 februari bezoek van Energiecoaches van BENG! voor een Energiescan. Voorzitter Loes Steensma: 'Als kringloopbedrijf hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo is het dak geïsoleerd en zorgen we voor een goede instelling van de verwarming. Ook staat alle apparatuur 's nachts zoveel mogelijk uit'.

De organisatie wil de bedrijfsvoering verder verduurzamen. Loes: 'We hebben al eens zonnepanelen overwogen maar dat is als stichting toch best een investering. Ik ben blij dat energiecoöperatie BENG! het mogelijk maakt dat de coaches ons verder helpen. Ze kijken met een frisse blik naar onze situatie.'. Loes kreeg tijdens het bedrijfsbezoek al heel wat informatie. 'Ik denk dat we kunnen besparen door minder TL-buizen en door geleidelijk meer LED-verlichting te gaan gebruiken. Verder is het bij ons ook wel een kwestie van gedrag. Er werken hier ruim 60 vrijwilligers die zich een halve dag of meer per week inzetten voor Emmaus. Goede afspraken maken is dan van belang. Daarnaast zijn we gevestigd in een oude garage met een hoog plafond waar de warmte naartoe verdwijnt. Wellicht komt daar ook een oplossing voor'.

Rapport
De coaches stellen onder leiding van Marjon Olijdam van adviesbureau Stimular een rapport op. Marjon: 'Ik ga Emmaus Bilthoven onder meer adviseren om nog bewuster met de verwarming om te gaan. Vuistregel voor die ruimte is dat 1 graad temperatuurverlaging resulteert in 6 procent minder aardgas voor die ruimte en dat scheelt toch weer'. Meer informatie over de BENG!-energiescans op www.beng2030.nl, 'uw bedrijf'.