Gerard Versteegh verwacht een mooie opbrengst van de Lentemarkt.
Gerard Versteegh verwacht een mooie opbrengst van de Lentemarkt.

Lentemarkt bij Emmaus Bilthoven

Algemeen Algemeen

Op zaterdag 6 mei wordt in kringloopwinkel Emmaus Bilthoven van 13.00 tot 16.00 uur een uitgebreide Lentemarkt gehouden. De opbrengst komt dit keer ten goede aan Stichting Kashi.Mandir. Deze stichting biedt door steun te verlenen aan de Kashi Mandir Basisschool, hulp aan kinderen van kastelozen en kinderen van arme boeren in Madhya Pradesh in Noord India.

door Guus Geebel

Gerard Versteegh is secretaris in het bestuur van Emmaus Bilthoven. Verder doet hij aan het promoten van de doelstelling van de organisatie. Hij is sinds 2005 bij Emmaus Bilthoven betrokken. 'De doelstelling van Emmaus is bij te dragen aan het verbeteren van onderwijs en sanitair voor de allerarmste mensen. Emmaus Bilthoven steunt jaarlijks met 150.000 euro stichtingen die zich daarvoor inzetten. We krijgen ieder jaar zo'n tweehonderd aanvragen om hulp, maar die moeten om gehonoreerd te worden wel binnen de doelstellingen vallen', vertelt Gerrard Versteegh. In Bilthoven zijn 77 vrijwilligers actief.

Beweging
Emmaus is een wereldwijde beweging die mensen die het meest lijden ondersteunt. De Emmausbeweging werd in 1949 opgericht door Abbé Pierre, een Franse priester die zich inzette voor armen en daklozen. Hij was van 1945 tot 1951 lid van het Franse parlement en investeerde zijn inkomen in de huisvesting van slachtoffers van de woningnood in Parijs. Bij de verkiezing van de Grootste Fransman ooit werd hij derde. Abbé Pierre overleed in 2007 op 94-jarige leeftijd in Parijs.

Projecten
Gerard Versteegh vertelt over een succesvol project op de Filippijnen. 'Daar is een man actief die afkomstig is uit de metaalwereld. Van verzameld oud metaal werd een pomp gemaakt waarmee een irrigatiesysteem ontwikkeld kon worden. Hierdoor kunnen nu het hele jaar door producten verbouwd worden. In West-Europa is heel veel vraag naar citroengras en dat telen zij nu. De man was hier onlangs en heeft voor onze medewerkers een voordracht gehouden. Op die manier weet je waar het geld naar toe gaat en waarvoor je bezig bent.', vertelt Gerard Versteegh.

Ecologisch
Stichting Kashi.Mandir kreeg al eerder steun van Emmaus. 'Tijdens de Lentemarkt plaatsen we bij de ingang een bord met informatie over het werk van de stichting. We rekenen op een opbrengst van minimaal vijfduizend euro. Wij proberen ook ecologisch wat te betekenen. De spullen die mensen niet meer nodig hebben brengen ze hier en wij proberen er iets aan te verbeteren of ze alleen maar door te verkopen. Zo krijgen die spullen een tweede en soms een derde leven.' Gerard vertelt over een contact dat er is met mensen die zich inzetten voor de allerarmsten in Roemenië. 'Kleding die hier niet meer verkocht wordt omdat het niet meer in de mode is kunnen ze daar heel goed gebruiken, maar ook beddengoed en schoenen.

Bijzondere spullen
'Voor de Lentemarkt van 6 mei hebben we weer bijzondere spullen apart gehouden in onze zogenaamde schatkamer.' Er vindt verkoop plaats van bric à brac, sieraden, meubelen, huisraad, boeken en platen en tweedehands kleding. Emmaus Bilthoven is dinsdag 2, woensdag 3 en donderdag 4 mei voor de verkoop gesloten. Spullen kunnen wel worden ingeleverd.