Met een startpakket kunnen de Ghanese meisjes een eigen naaiatelier beginnen.
Met een startpakket kunnen de Ghanese meisjes een eigen naaiatelier beginnen.

Gift van Emmaus Bilthoven voor voormalige straatmeisjes in Ghana

Algemeen Algemeen

Stichting Adamfo Ghana is heel blij met de gift van het kringloopbedrijf Emmaus Bilthoven. Deze gift is een bijdrage aan een project voor straatmeisjes in Ghana. Door dit project krijgen vijftien voormalige straatmeisjes een startpakket met spullen waarmee ze zelf een naaiatelier kunnen opzetten.

Adamfo Ghana werkt aan verschillende concrete projecten in Ghana waarmee straatkinderen en kwetsbare jongeren kans op een betere toekomst krijgen. Een van deze projecten is een centrum voor de opvang van een groep straatmeisjes. Het centrum staat in Kumasi, een grote stad in Ghana. Zo'n 20.000 kinderen en jongeren leven er op straat. Zij worden blootgesteld aan uitbuiting, mishandeling, honger, ziektes.

Startpakket
Koos de Vetten bestuurslid van Adamfo Ghana: 'De meisjes zijn de kwetsbaarste groep. Ze lopen risico om met HIV/Aids besmet te worden, belanden in de prostitutie en raken vaak op jonge leeftijd zwanger. Met het centrum bieden wij deze meisjes een alternatief: onderwijs, tijdelijk onderdak, voedsel, zorg, een beroepsopleiding tot kledingmaakster of kapster'. Hij vertelt verder: 'Een groep van vijftien meisjes is in mei 2017 klaar met hun opleiding. Ze hebben al een certificaat en doen nu als stagiaire werkervaring op en sparen beetje bij beetje om straks op eigen benen te staan. Om werkelijk succesvol met een baan of een eigen naaiatelier te beginnen, willen we de meisjes een startpakket met materialen geven. Sociaal werkers van de lokale organisatie waarmee we samenwerken zullen hen een tijdje begeleiden en adviseren. Wij denken dat ze hiermee kansrijkere start op de arbeidsmarkt zullen hebben'.

Emmaus Bilthoven heeft naast het Startpakket ook eerder aan andere projecten van Adamfo Ghana bijgedragen: een gift om het opvangcentrum af te bouwen en ook een bedrag waardoor 10 jongeren naar de middelbare school konden. De komende weken wordt overigens heel spannend voor de stichting Adamfo Ghana. Ze zijn genomineerd bij een wedstrijd van de Wilde Ganzen (Hilversum) en hebben kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. Deze prijs zou een belangrijke impuls voor de uitbreiding van het trainingscentrum zijn. 'We kunnen dan het aantal beroepsopleidingen uitbreiden en leerlingen kunnen kiezen voor het vak dat hen het meeste aanspreekt'. Wil jij Adamfo Ghana een handje helpen? Ga dan naar www.goudengans.nl en stem op project 'School voor straatmeiden Ghana'.(Tobias Klomparends)

!