Het winnende team van Het Nieuwe Lyceum.
Het winnende team van Het Nieuwe Lyceum.

Het Nieuwe Lyceum wint Lagerhuis

Algemeen Jeugd

De jury had het over 'reflectie', 'verhalen vertellers', 'lichaamstaal'. Allemaal elementen die aan bod kwamen tijdens de finale van de provinciale voorronde van 'Op Weg naar het Lagerhuis' in het provinciehuis Utrecht.

De finalisten, het Christelijke Gymnasium uit Utrecht en het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven, deden niet voor elkaar onder, maar uiteindelijk kwam Het Nieuwe Lyceum als nipte winnaar uit de bus. De teams debatteerden over diverse stellingen. Onder andere over de vraag of Nederland een nationale date-dag nodig heeft, maar ook of meer verkeersvoorlichting tot minder ongelukken en slachtoffers leidt in onze provincie. De jury beoordeelde de debatten aan de hand van een aantal punten, zoals 'meeste invalshoeken' en 'beste lichaamstaal'. Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven en het Christelijke Gymnasium uit Utrecht stonden gelijk met drie tegen drie. Het laatste punt 'beste samenwerking binnen het team' gaf uiteindelijk het Nieuwe Lyceum zijn overwinning bij Op Weg naar het Lagerhuis.

Finale
De winnaars gaan door naar de landelijke rondes en zullen als zij de finale halen een reis naar de Verenigde Natie in New York winnen met een van de organisatoren HOPE XXL. De VARA zendt de finales later in het jaar uit. (Sandra Sue)