Met trots en plezier wordt teruggekeken op de bijdragen van Lotte de Graaff, Morris Volwerk, Boas Kalma, Jade Hermkens, Lucas van Bentum en Sofie Buesink.
Met trots en plezier wordt teruggekeken op de bijdragen van Lotte de Graaff, Morris Volwerk, Boas Kalma, Jade Hermkens, Lucas van Bentum en Sofie Buesink.

WP deelnemer aan D66-debatwedstrijden

Algemeen Politiek

In het kader van haar vijftigjarig bestaan organiseert D66 landelijk debatwedstrijden onder scholieren. De partij heeft daarvoor de middelbare scholen uitgenodigd waar haar huidige parlementariërs zijn gevormd. Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven (Joris Backer (Eerste Kamer) werd hier opgeleid) behoorde tot de deelnemers.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: 'Prachtig dat we scholieren op deze manier kunnen betrekken bij het 50-jarig bestaan van D66. Met bevlogen sprekers als Van Mierlo en Terlouw kent D66 een sterke retorische traditie. Ik vind het belangrijk dat we scholieren op deze manier interesseren voor het debat, dat de basis voor onze parlementaire democratie vormt. En het is belangrijk dat we aandacht besteden aan spreken in het openbaar, zodat deze jonge mensen daar later in hun leven profijt van hebben'.

Provinciehuis Utrecht
Ter voorbereiding kregen de veertien deelnemende scholen een training, waarbij iedere school een team afvaardigde op vrijdag 30 september naar één van de vier voorrondelocaties in het land. Het WP-team van 6 debaters wachtte in het Provinciehuis te Utrecht de schone taak om het IJsselcollege uit Capelle aan de IJssel en het Stedelijk Gymnasium uit Nijmegen te laten zien, dat zij de betere debaters hebben. Met een divers en sterk beargumenteerd betoog wisten zij de jury te overtuigen, dat Nederland toch echt niet alle kolencentrales in Nederland moet sluiten en op deze overtuigende manier werd het eerste debat van het IJsselcollege gewonnen.

Nijmegen
Het tweede debat streden de WP-werkers tegen het Stedelijk uit Nijmegen, met een ervaren club van slechts 3 debaters aanwezig. Het persoonlijke in het verhaal en de genadeloze, heldere analyse werden wederom geprezen. Toch moesten de Stichtenaren hun meerdere erkennen in de Nijmeegse tegenstanders. Het zou dus op de laatste ronde aankomen, wanneer het IJsselcollege zou winnen van Nijmegen. Helaas maakte Nijmegen er een 2-0 van, ook al waren er wel wat gaten te schieten in de argumentatie: de standvastigheid en overtuigingskracht hebben uiteindelijk de Nijmegenaren aan de overwinning geholpen. Na het uitroepen van de winnende school werd er per school nog één debater uitgelicht die de jury extra wist te imponeren. Ervaren WP-ster Sofie Buesink mocht zich deze eer laten welgevallen na haar vlammende en weloverwogen woorden in het debat.

Contacten
Tijdens de afsluitende fotocessie met alle hoofdrolspelers, hapjes, drankjes en bemoedigende woorden werd ook vervolgcontact gelegd met de debaters uit Nijmegen, die zaterdag 30 oktober een debattoernooi organiseren, waar de WP in ieder geval 3 teams van ieder 2 debaters naar toe wil sturen. Het was weer een geslaagde en plezierige middag, waar ook een aantal nieuwelingen op debatgebied hun talenten heeft getoond. [HvdB]

!