Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Feike, Boaz en Jasper met een koe op de achtergrond.
V.l.n.r. Feike, Boaz en Jasper met een koe op de achtergrond.
Jeugd

Nijepoort gastvrije dorpsschool in het groen

Groep 8 van de Nijepoortschool in Groenekan was net terug van een schoolkamp in Ommen. Ze hebben erg genoten en zijn naar een pretpark geweest. Jasper was vooral enthousiast over de manier waarop leerlingen met elkaar omgingen. 'Je leert elkaar zo veel beter kennen en wordt hechter met de klas.' 

door Guus Geebel

Juf Bronia Moos zegt nog nooit zo'n grote groep 8 meegemaakt te hebben. De groep bestaat uit 30 leerlingen. 'Er is veel instroom op school. Vanaf groep 6 is een derde er later bijgekomen. Het is een school met een vriendelijk dorps karakter en nieuwkomers worden gemakkelijk opgenomen.' Jasper heeft op één jaar na altijd op de Nijepoortschool gezeten. Hij gaat nu naar het St-Gregorius College in Utrecht, omdat daar een havo-kansklas is. Bij de havo-kansklas heb je een mavo advies, maar probeer je door te stromen naar een hoger niveau. Je krijgt extra tijd om te leren om zo misschien toch naar de havo te kunnen. Het St-Gregorius College is de enige school in Utrecht die tweetalig onderwijs aanbiedt. Nederlands en Engels. Als het lukt de havo te halen wil Jasper wel tweetalig onderwijs gaan volgen. 

Vrijheid
Jasper woont in Groenekan. Naar de nieuwe school gaat hij in principe met de fiets maar het kan ook met de bus of meerijden met zijn moeder. 'Zij werkt vlakbij en kan me bij haar werk afzetten en dan loop ik naar school.' Wat hij zal gaan missen is de vrije tijd die hij op de Nijepoort krijgt. 'Hier mag je gewoon af en toe naar buiten. Op de middelbare school moet ik lang wachten voor ik vrij kan rondlopen. Maar ja, ik wil een havodiploma halen en dan ga je er ook voor.' Jasper speelt hockey bij Voordaan. Het team waarin hij speelt is nu klaar, maar heeft het niet zo goed gedaan. De laatste wedstrijd werd met 9-1 verloren. Jasper houdt van sporten en spelletjes spelen. Hij is naar een leerdag op de nieuwe school geweest en vond het wel leuk. Inmiddels heeft hij er ook kennis gemaakt.

Uitvinder
Boaz woont in Overvecht en zit nu twee jaar op de Nijepoortschool. Daarvoor zat hij in Tuindorp op school. Hij had het daar niet naar zijn zin, maar hier wel. Wat hij vooral heel fijn vond van de Nijepoortschool was dat hij vanuit de school de koeien in de wei kon zien grazen. Boaz gaat naar Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Hij wil het vwo-diploma  halen en daarna gaan studeren. Hij is heel duidelijk over wat hij later wil worden. Uitvinder. Hij denkt daarbij aan een snelweg met zwevende auto's met magneten. Daarom wil hij graag naar een technische universiteit. Boaz zit op badminton en is onlangs tweede geworden op een toernooi. Sinds kort zit hij ook op cricket. Boaz heeft een dik boek geschreven met dierenverhalen. 

Sport en kunst
Feike zit nog maar een jaar op de Nijepoortschool. Hij woont ook in Overvecht. Feike gaat het gymnasium doen op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Het eerste half jaar gaat hij ook het technasium doen om te kijken of hij dat leuk vindt. Bij het technasium staan de bètavakken centraal. Als hij het leuk vindt gaat hij ermee door. Daarna wil hij gaan studeren maar weet nog niet wat. Feike schaatst in clubverband en gaat komend seizoen ook wedstrijd rijden. 'Ik deed al mee met een paar jeugdwedstrijden en hoor in mijn leeftijdsgroep bij de selectie.' Sport en tekenen zijn de hobby's van Feike. 'Het Gerrit Rietveld College doet veel aan kunstzinnige en muzikale vorming en dat sluit aan bij mijn hobby's. Ik zit nu al op improvisatieles piano.' Hij vindt de school een fijne uitstraling hebben. 'Het is een nieuwe gebouw dat ontworpen is zoals de school het wilde hebben. Je hebt heel veel vrijheid. Er zijn klaslokalen en ook grote zalen waar je samen kunt werken en als je extra uitleg nodig hebt blijf je in het klaslokaal zitten.' Feike is naar de Nijepoortschool gegaan omdat het op de andere school niet fijn was omdat hij werd gepest. Hij denkt dat hij alle leuke leerkrachten van de Nijepoort zal gaan missen. 

Meer berichten