Een deel van de cast (v.l.n.r.): Maud (klas 2B), Eveline (klas 2A), Kevin (klas 2A) en Jochem (klas 2A).
Een deel van de cast (v.l.n.r.): Maud (klas 2B), Eveline (klas 2A), Kevin (klas 2A) en Jochem (klas 2A).

Film Groenhorst College over Bilts Hoogkruis

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Achttien leerlingen van het Groenhorst College in Maartensdijk vertoonden op vrijdagavond 20 januari en zaterdagochtend 21 januari hun eerste film tijdens de Open Dagen van hun school. Zonder ook maar enige ervaring in editen, regisseren en schrijven van het script gingen allen enthousiast aan de slag, met een mooie film als resultaat.

Eén van de onderwerpen die de Filmclub van de school behandelt is de geschiedenis van het Bilts Hoogkruis. Vragen als: wat is dat Bilts Hoogkruis eigenlijk en wat is de geschiedenis hiervan kwamen aan de orde tijdens een masterclass, gegeven door Gert Landman van Stichting Bilts Hoogkruis. Begeleidster Monique Neppelenbroek: 'Voordat die masterclass kon beginnen moest ik wel achttien leerlingen zover krijgen om mee te doen. Maud uit klas 2B van het Groenhorst College kwam eigenlijk voor bijles Engels. Aan het begin van de bijles heb ik haar direct gevraagd of zij misschien iets voelde voor een masterclass van Gert Landman'. Maud vult aan: 'Ik had er meteen zin in en wilde wel een rol spelen in die film. Dat leek mij helemaal te gek'. Neppelenburg vervolgt: 'Niet iedereen was direct zo enthousiast als Maud hoor, maar na enig zoeken had ik dan toch achttien leerlingen: acteurs/ actrices, filmers, editers en scriptschrijvers'. Tijdens de masterclass liet Landman alle plaatjes zien die er op het Hoogkruis staan in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. In ieder geval moest er een scène in van een ridder, die naar Ierland ging en daar visioenen had, in een stikdonkere grot. Op deze plaats verschenen mensen aan hem, die hij ooit vermoord had. Daarop besloot hij zijn leven te beteren en mensen niet meer te doden, maar te helpen en stichtte klooster Oostbroek. Neppelenbroek: 'Wij wilden ook een scène met gravende monniken, die het landschap van gemeente De Bilt hebben gevormd: lange, smalle stroken weiland met sloten ertussenin die het water afvoeren naar een wetering en die weer naar de Vecht of de Kromme Rijn'. Natuurlijk moest ook de scène van keizerin Mathilde in de film worden verwerkt. Zij vond dat de kloosterlingen van Oostbroek zo goed bezig waren, dat zij alle land tussen Oostbroek en Lage Vuursche aan de Laurensabdij schonk. Na deze masterclass werden alle rollen verdeeld en konden de voorbereidingen beginnen.

Achtertuin
Natuurlijk is zo'n film niet zomaar gemaakt. Het was vele uurtjes zweten, voor de leerlingen én de crew. In de snijdende kou werd naar de Voordorpsedijk afgereisd om met zelfgeschreven script en draaiboek te gaan filmen hoe de gemeente De Bilt is ontstaan. Jochem, één van de leerlingen van de Maartensdijkse school: 'Bijna alle scènes van de film zijn geschoten in de achtertuin van mijn opa. Hij heeft drie hectare grond, ruimte genoeg dus'. Gelukkig kregen alle acteurs/ actrices goede ondersteuning van cineast Peter Kelder (programmamaker van onder andere Tegenlicht en De Hokjesman) en regisseur Frank Steenbeek (producer bij Fox TV). Gert Landman was zelf aanwezig tijdens het filmen en kreeg ook een rol toebedeeld. Hij mocht de rol van bisschop spelen.

Editten
Alleen, met filmen ben je er nog niet. Twee dagen lang moest alles worden ge-edit om van alle shots een lopende film te maken. Dat is dan ook goed gelukt. Sanne van der Zee, één van de begeleidsters en media-coach is zeer tevreden over de film. Zij vertelt: 'Die jongelui van tegenwoordig hebben dat filmen en editten zo snel door. Het lijk wel gesneden koek voor hen. Gelukkig kon ik met al mijn ervaring hen nog wel iets bijbrengen'. Kevin, uit klas 2A heeft inmiddels zijn roeping gevonden, hij wil een opleiding MBO Cameraman gaan doen. Arty Lammert, lerares beeldende vorming: 'Het is mooi te zien hoe talenten tijdens zo'n project tot bloei komen. Tijdens wiskundelessen, of wat voor lessen ook, kom je niet achter verborgen talenten, zoals dat van Kevin'. In mei volgt een nieuw project bij het Groenhorst College.