Logo vierklank.nl
Gert Landman vertelt over het Bilts Hoogkruis. [foto Reyn Schuurman]
Gert Landman vertelt over het Bilts Hoogkruis. [foto Reyn Schuurman]
Historie

Bilts Hoogkruis en de geschiedenis van De Bilt

door Henk van de Bunt

Maandag 31 oktober gaf Gert Landman een lesje Bilts Hoogkruis in het Groenhorst College vooruitlopend op een te maken geschiedenisfilm over De Bilt.

Een van de onderwerpen die de Filmclub van de school gaat behandelen is wat het Bilts Hoogkruis over de geschiedenis vertelt. Dus kwam voorzitter Gert Landman van Stichting Bilts Hoogkruis lesgeven en liet alle plaatjes zien die er op het Hoogkruis in het Van Boetzelaerpark staan. Daarna mochten de leerlingen een script bedenken voor een filmpje dat te zijner tijd. op You Tube zal komen. Landman: 'In elk geval wilden ze de scène van de ridder erin hebben, die naar Ierland ging en daar visioenen had, in een stikdonkere grot, waar mensen die hij ooit in gevechten had gedood aan hem verschenen; hij besloot daarop niet meer te doden maar mensen te helpen leven en stichtte het klooster Oostbroek'.

Graven
Landman vervolgt: 'Een andere scène is van gravende monniken, die het landschap van onze gemeente hebben gevormd: lange smalle stroken weiland met sloten ertussenin die het water afvoeren naar een wetering en die weer naar de Vecht of de Kromme Rijn, zodat de moerassen veranderden in bewoonbaar land. Ook een scène over keizerin Mathilde die vond dat de kloosterlingen van Oostbroek zo goed bezig waren, dat zij alle land tussen Oostbroek en de Lage Vuursche aan de Laurensabdij schonk. Zo'n jonge keizerin en wat zij deed (tot en met regeren over Italië), dat sprak de meisjes wel aan'. De leerlingen hebben volgens Landman enorm goed opgelet en verwerken dit nu allemaal in een filmpje dat ongetwijfeld heel leuk gaat worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>