Ook de jongste Judoka's vinden elkaar op de mat.
Ook de jongste Judoka's vinden elkaar op de mat.

Peperenotentoernooi Judokan geslaagd

Algemeen Sport

Zaterdag 26 november werd in De Vierstee in Maartensdijk het jaarlijkse Pepernotentoernooi, door judovereniging Judokan georganiseerd. Vorig jaar kon het evenement niet worden gehouden, maar dit jaar werd er met een grotendeels nieuwe organisatie een zeer succesvol toernooi afgewerkt.

Drijvende kracht achter de nieuwe organisatie is Jojanneke Rijksen. Zij is al ruim 15 jaar lid van Judokan en wilde het toernooi een facelift geven: 'Doel was om een geoliede machine neer te zetten, waarbij de judoka's niet zouden merken hoeveel werk het is om alles vloeiend te laten verlopen. Hiervoor hebben ze met een team van rond de 20 vrijwilligers een goed doordacht draaiboek uitgevoerd, waardoor de dag een groot succes werd. Van verschillende bezoekende verenigingen waren er complimenten voor het strak uitgevoerde tijdplan, de goede organisatie en prettige sfeer'.

Regio
Ruim 10 verenigingen uit de regio (Zeist, Odijk, Vianen, Maarssenbroek, Hilversum en Bilthoven) hadden judoka's 'uitgezonden' naar Maartensdijk. Het jeugdtoernooi is een prima podium voor de judoka's om zich te meten met leeftijdsgenoten. De jongste deelnemer was een meisje van 3 jaar, dat heerlijk stond te judoën, met haar knuffel langs de mat. Totaal kwamen er 140 kinderen op de mat om uit te maken wie met goud, zilver of brons naar huis ging. De verschillen waren in sommige wedstrijden groot, maar er waren ook genoeg wedstrijden waar het op het scherpst van de snede ging en het tot de laatste seconde spannend was. De wedstrijden werden geleid door scheidsrechters die waren afgevaardigd door de Judobond Nederland. Een van de scheidsrechters is oud-Judokan-lid Marije Hartman, die met haar team de reeks van wedstrijden in goede banen leidde, af en toe beslissingen toelichtte en regels uitlegde aan beginnende judoka's.

Ervaring
Sportwethouder Madeleine Bakker opende het evenement en wenste de kinderen een gezellig en sportief toernooi. In 4 groepen van verschillende leeftijdscategorieën werden de wedstrijden afgewerkt. Het verschil tussen ervaren wedstrijdspelers en beginners was goed zichtbaar, maar voor iedereen was het weer een ervaring; ook voor de Judokan-leden en voor de leiding van Judokan een trigger om vaker mee te doen aan judotoernooien om de (jonge) kinderen meer wedstrijdervaring te laten opdoen. Aan het eind van de dag ging ieder kind met een mooie medaille naar huis.

Kapper
Per leeftijdscategorie was er ook een kapper Hans stijlprijs te winnen voor de mooiste worp of actie. De scheidsrechters stonden soms verbaasd van zoveel klasse en schoonheid van de worpen die de kinderen demonstreerden. Jaya Müler van Judokan won naast zijn gouden medaille ook de kapper Hans stijlprijs in zijn leeftijdscategorie. Al met al was de dag een groot succes en voldoende om ook in volgende jaargangen het toernooi opnieuw op te zetten.

Uiteraard konden op dit Pepernotentoernooi de Pieten niet ontbreken en deze hebben de hele dag pepernoten uitgedeeld en medailles omgehangen.