Pim van de Veerdonk is de nieuwe fractievoorzitter van Beter De Bilt, de enige fractie waarin vrouwen de meerderheid hebben.  
Pim van de Veerdonk is de nieuwe fractievoorzitter van Beter De Bilt, de enige fractie waarin vrouwen de meerderheid hebben.  

Gemeenteraad stelt begroting 2017 vast

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde op donderdag 3 november de Programmabegroting 2017 vast. Tegen de begroting stemden de fracties van PvdA en SP. Er werden zeventien moties ingediend waarvan er veertien in stemming gebracht werden. Acht moties werden aangenomen.

Kees Lelivelt (VVD) noemt De Bilt een gemeente met goede vooruitzichten en de fractie wil dat zo houden. Een goede samenwerking in een sterke regio en verdere ontwikkeling van de life science-as noemt Lelivelt goed voor ondernemingen en de werkgelegenheid. De fractie wil aandacht voor goede woonlocaties, bereikbaarheid, woningbouw en goede voorzieningen als winkelcentra en zorg. Verder vindt de fractie cultuur- en sportvoorzieningen van belang. Dolf Smolenaers (D66) zegt dat de voorliggende begroting zich niet leent voor vergezichten. 'We zien vooral continuïteit van beleid. Preventie en eigen kracht blijft de kern van ons zorgbeleid.' Smolenaers dient een motie in waarin hij vraagt kansen te benutten om voor tijdelijk leegstaande gemeentelijke panden gebruik te maken van andere mogelijkheden dan antikraak. De motie krijgt steun van de raad. Hij vraagt in een andere motie om in 2017 een concreet plan van aanpak op te stellen voor het verduurzamen van Jagtlust en het fractiehuis. Ook deze motie wordt aangenomen.

Zwembad
Krischan Hagedoorn constateert dat de bouw van een nieuw zwembad nog steeds niet is gestart. 'Een prima plan van Stichting Water, nota bene een burgerinitiatief, werd terzijde geschoven.' Hagedoorn dient een motie waarin wordt gevraagd te onderzoeken of het plan van Stichting Water voor een nieuw zwembad binnen het beschikbare budget te realiseren is. Na hoofdelijke stemming wordt de motie verworpen. Ook een motie over het bevriezen van de huurverhoging voor scheefwoners bij doorstroming naar een passende woning wordt verworpen, evenals een motie waarin gevraagd wordt contractuele afspraken met de dierenambulance te maken. Het verzoek in een motie om te onderzoeken of het concept 'goedhuurwoning' een uitvoerbaar alternatief voor De Bilt is wordt aangenomen. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) stelt dat we achterlopen op het gebied van duurzaamheid. Een motie om een sterker ambitieniveau te laten zien bij het speelruimtebeleid krijgt na de aanpassing om het budget extern te vinden steun van de raad.

Randweg
Han IJssennagger (Bilts Belang) legt in zijn beschouwing de nadruk op het grote gebrek aan betaalbare woningen in de gemeente. Grond voor nieuwe woningen is buiten de rode contouren aanwezig en die wil hij benutten. 'Het is maar een heel klein gedeelte.' Een motie met het verzoek om een extra boa wordt ingetrokken. De aanleg van een randweg lijkt voor IJssennagger onafwendbaar. Werner de Groot (CDA) vraagt wat het toekomstperspectief van de kinderboerderijen is. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van het CDA. De partij onderstreept het belang van andere dan fossiele brandstoffen voor de energievoorziening. Een motie met het verzoek een onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak voor windenergie uit te voeren krijgt steun van de raad. Menno Boer (SP) vraagt hoe het staat met het uitvoeren van de motie om de mogelijkheid voor woningbouw op de Schapenwei te onderzoeken. Hij maakt opmerkingen over gebrekkige communicatie en participatie met bewoners. Een motie met het verzoek om bij het ministerie aan te dringen op verruiming van de bevoegdheden van de boa's wordt ingetrokken. Een motie om de vogelopvang Utrecht een eenmalige subsidie van 5.000 euro te verstrekken wordt verworpen.

Kwetsbaren
Anne de Boer (GroenLinks) legt de nadruk op duurzaamheid en energiebesparing.  'Besparen levert vooralsnog het meeste op, maar met wind- en zonne-energie kunnen we steeds meer.' Een motie met het verzoek de aangescherpte landelijke wet- en regelgeving over vuurwerk in de APV te verwerken en vuurwerkvrije gebieden in te stellen wordt aangenomen. Eveneens steun van de raad krijgt een motie om de toegankelijkheid van de openbare ruimte te verbeteren. Johan Slootweg (SGP) wijst op de schuldpositie van de gemeente. Hij dient een motie in om een concreet plan van aanpak op te stellen tot realisatie van 845 woningen. De motie krijgt geen meerderheid van de raad. Slootweg wijst erop dat het verkeer op de Soestdijkseweg vastloopt en er oplossingen gevonden moeten worden. Hij wil het overschot op de Wmo inzetten voor de meest kwetsbaren. Een door hem ingediende motie die B en W vraagt te zoeken naar mogelijkheden om vereenzaming te voorkomen en passende zingeving te bevorderen wordt aangenomen. De fractie Schlamilch zegt zich helemaal aan te sluiten bij de bijdrage van Beter De Bilt. Hij vraagt bijzondere aandacht voor het langzaam verkeer bij de herinrichting van het dr. Letteplein. Een motie met de vraag een jaarlijks of tweejaarlijks cultuurfestival mogelijk te maken wordt verworpen.

College
Het college geeft commentaar op de ingediende moties en gaat in op de vragen en opmerkingen uit de beschouwingen. Wethouder Mieras zegt dat er financieel een trendbreuk is. Die wordt veroorzaakt doordat we een half miljoen per jaar aan de reserveposities toevoegen en de aantrekkende economie. Hij noemt een aantal woningbouwprojecten dat voorbereid wordt. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen staat bij het zwembad voor de situatie dat een nieuwe berekening wordt gemaakt. 'Het concept van Stichting Water wordt meegewogen in het financiële kader.' De wethouder zegt toe met een notitie te komen over locaties die voor woningbouw in aanmerking komen.