John van Brakel is geïnstalleerd als commissielid voor de fractie van D66.
John van Brakel is geïnstalleerd als commissielid voor de fractie van D66.

Eerste raadsvergadering burgemeester Bas Verkerk

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Locoburgemeester Hans Mieras droeg in de raadsvergadering op 29 september de ambtketen over aan burgemeester Bas Verkerk. Hij heet de burgemeester meer dan welkom in De Bilt. 'Ik denk dat het goed is een ervaren kapitein aan boord te hebben. U heeft het voornemen de vergaderingen korter te laten duren en de beste bijdrage die ik daarbij kan leveren is het hierbij te laten.'

Nadat Frans Poot ook de voorzittershamer heeft overhandigd zegt Verkerk verheugd te zijn hier een poosje burgemeester te mogen zijn. Hij noemt het aantrekkelijke van De Bilt dat het aan de ene kant stedelijk is en aan de andere kant een heel aantrekkelijk buitengebied heeft. Er is natuur maar ook kenniseconomie. 'Ik wil me inzetten voor een excellent leef-, woon-, werk- en verblijfsklimaat voor de inwoners, de werkers en de bezoekers.'

Als Gasten van de Raad wonen Anjana Jagessar op uitnodiging van VVD-fractievoorzitter Kees Lelivelt en Anco de Rooij uitgenodigd door Nico Jansen (CU) de vergadering bij. Anco vond het een boeiende ervaring.

John van Brakel wordt als geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van D66.

Speelruimtebeleid
Bij de besluitvorming over de startnotitie speelruimtebeleid op 30 juni jl. staakten de stemmen. In de raadsvergadering van 29 september werd het voorstel met 14 tegen 13 stemmen aangenomen.

Eurusweg
De raad stemt unaniem in met de ruimtelijke randvoorwaarden locatie Eurusweg De Bilt. In een motie vraagt Johan Slootweg (SGP) alleen de functie van detailhandel op te nemen in het op te stellen bestemmingsplan, als elders voor een gelijk aantal vierkante meters de bestemming detailhandel komt te vervallen. Wethouder Hans Mieras ontraadt de motie maar zegt de signalen die hij krijgt mee te nemen in het beleid en dat komt in de detailhandelsnota ook aan de orde. Slootweg trekt daarop de motie in.

Huisvesten statushouders
De raad stemt in met het inzetten van budgetruimte voor het huisvesten van statushouders. De fracties van Beter De Bilt en Bilts Belang stemmen tegen. Zij vinden dat er een evenwichtig plan moet komen voor iedereen die op de wachtlijst voor een sociale woning staat en dus niet alleen voor statushouders.

Vragenuur
Erik van Esterik (PvdA) gaat in op een onderzoek van de FNV. Daarin is onderzocht in hoeverre  gemeenten zich aan de Wmo houden. Wethouder Anne Brommersma kent het onderzoek en zegt dat het niets nieuws brengt. 'Ik betreur het dat de FNV niet de moeite heeft genomen ons te vragen. Ons beleid is gebaseerd op twee belangrijke peilers. De zorg voor de meest kwetsbaren en dat de mensen die zorg verlenen een goed salaris krijgen.'

Naar aanleiding van de presentatie van de criminaliteitscijfers stelt Peter Schlamilch (Beter De Bilt): 'De criminaliteitscijfers geven aan dat de criminaliteit daalt, maar wie goed kijkt ziet ook de cijfers van geweld, inbraak en overvallen en die stijgen.' Hij vraagt de burgemeester om een visie over openbare orde en veiligheid in het algemeen. Burgemeester Verkerk zegt toe daar op terug te komen.

Zwembad
Rost van Tonningen stelt vragen over de ontwikkelingen rond zwembad Brandenburg nu wethouder Van Hulst is opgestapt. De portefeuille ligt nu bij wethouder Madeleine Bakker. Zij zegt dat de onafhankelijk procesbegeleider heeft de meegedeeld uiterlijk15 oktober zijn bevindingen aan de raad te zullen meedelen. Madeleine Bakker zegt dat er op 30 september een bijeenkomst gepland is waar alle gebruikers aanwezig zullen zijn. Namens de gemeente zijn er twee vertegenwoordigers die al vanaf het begin van het proces betrokken waren. Zij heeft zich daar als waannemend wethouder niet bij aangesloten en wacht de bevindingen af.

Burgemeester Bas Verkerk met de ambtsketting.