Op de eerste kunstmiddag waren veel geïnteresseerden in Huize Het Oosten.
Op de eerste kunstmiddag waren veel geïnteresseerden in Huize Het Oosten.

Middagje kunst in Huize Het Oosten

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Een drukte van belang was het, woensdagmiddag 25 mei, in Huize Het Oosten in Bilthoven. Voor de eerste keer werd hier een middag over kunst georganiseerd. En kunst leeft, in dit verzorgingingshuis. Meer dan vijftig man luisterde aandachtig naar de presentaties van medebewoners, niet alleen over schilderkunst, maar ook naar wat zij zoal in hun leven hebben meegemaakt.

Overal in de zaal hangen schilderijen en andere vormen van kunst, waaronder textiel. Irmy Uding, sinds 2,5 jaar bewoonster van het huis, vertelt: 'De bewoners van Huize Het Oosten zijn erg geïnteresseerd in kunst, maar ook muziek en literatuur mogen er zijn. Daarom hebben wij hier niet alleen schilderkunst opgehangen, maar ook allerlei kunstuitingen van textiel. Ik noem het eigenlijk liever "textiel-kunst", een mix dus van schilderijen en textiel. Op de tafels in de zaal liggen ook boeken, geschreven door de bewoners zelf'. Dat Uding belangstelling heeft voor boeken, en literatuur in het bijzonder, blijkt uit haar eigen geschreven werken, twee historische romans en nog een boekje met verhalen voor kinderen.Uding: Mijn eerste roman gaat over het leven van een vrouw ten tijde van de Russische Revolutie, vanaf 1917, die vrouw was mijn tante. De tweede roman gaat over het leven in Indië, een dikke pil van 570 bladzijden'. Vorig jaar vierde Huize Het Oosten haar 60-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan werd een jubileumboek uitgegeven, met interviews over het leven van de bewoners. Uding: 'De bewoners hebben veel meegemaakt, vooral in de oorlogsjaren, in de kampen. Het gros van de verhalen gaat natuurlijk daarover, maar ook Nederlands-Indië komt veel aan bod.

Tijdens de middag vermaakte iedereen zich opperbest. Na een lezing over kunst, werden diverse verhalen voorgedragen, terwijl een koor, in een zaaltje achteraf, aan het inzingen was. Uding: 'Het koor bestaat sinds een half jaar en dit wordt hun eerste optreden. Ben benieuwd hoe zij het ervan afbrengen'. Met veel belangstelling werd, aan het eind van de gezellige middag, geluisterd naar de muziek, onder het genot van een glas wijn en een bitterbal.