Prettig wonen in De Leijen

Algemeen Politiek

In de mooie tuinzaal van Huize Het Oosten was op woensdagavond 18 mei een open bijeenkomst voor inwoners van De Leijen, georganiseerd door VVD De Bilt.

Allereerst is gesproken over voorzieningen en detailhandel. Gemeenteraadfractievoorzitter Christiaan van Nispen schetste de ontwikkelingen in onder andere De Kwinkelier, Centrum Bilthoven met de driehoek bij het station en de ontwikkelingen met de supermarkt Plus Bilthoven. Vanuit de aanwezige bewoners en de wijkraad werd een beeld geschetst van De Leijen: 'Het is er prettig wonen voor circa 5000 inwoners, de wijk vergrijst wel, maar er is gelukkig ook nieuwbouw. De bewoners benadrukken dat ze graag een winkel houden, om er boodschappen te doen, ook voor oudere mensen lekker dichtbij, en als gezellig trefpunt van en voor de wijk De Leijen.

Veiligheid
Wethouder Jolanda van Hulst schetste de recente veiligheidsgegevens over De Leijen: 'Er is in 2016 een aantal woninginbraken en auto-inbraken en vernielingen geweest, maar het is beperkt gebleven. De waarde van preventie en voorlichting is weer eens gebleken. Er is wel wat overlast van de jeugd, maar er wordt op ingesprongen door politie en omwonenden. De bewoners voelen zich gelukkig veilig, ze zijn het er over eens dat de jeugd ruimte nodig heeft, maar dat ze wel zelf hun rommel moeten opruimen en overlast moeten voorkomen'.

Tunnel
De voortgang met de tunnel onder de Leijenseweg en de tijdelijke verkeerssituatie was een derde onderwerp. De tunnel is medio 2017 gereed, binnenkort gaat gestart worden met de rotonde aan de zuidkant. De bewoners meldden dat het verkeer zich op uitzonderingen na goed heeft aangepast. De resultaten van de proef zijn goed verwerkt met betere borden en de hulpdiensten blijken tot nu toe op tijd te zijn. Toch zijn er wel aandachtspunten voor de verkeersveiligheid, bij onder andere de Jan Steenlaan, Massijslaan en de Berlagelaan.        
(Dick de Jong)