Een geroerde Frits Jansen was erg blij met deze totaal onverwachte blijk van waardering, juist op deze dag en juist op deze plaats en dit gezelschap.
Een geroerde Frits Jansen was erg blij met deze totaal onverwachte blijk van waardering, juist op deze dag en juist op deze plaats en dit gezelschap.

Medaille van Verdienste voor Frits Jansen

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Het was zaterdagmorgen 9 april even schrikken voor Frits Jansen op de eerste draaidag van dit jaar van de molen Geesina in Groenekan. Aan het einde van de ochtend verscheen burgemeester Arjen Gerritsen, die zo'n vijftig mensen, familie, vrienden en kennissen, in zijn kielzog meevoerde.

De burgemeester reikte Frits de Medaille van Verdienste in brons uit. Uitgebreid stond de burgemeester stil bij de diverse verdiensten van Frits die de aanleiding voor deze onderscheiding vormden.

Geluidhinder
Frits Jansen was voorzitter en vooral het gezicht naar buiten, van de Stichting Stop Geluidhinder Maartensdijk (SSGM). Een stichting die zich vooral inzette om goede geluidwerende maatregelen te treffen tegen het geluid van de A27 in Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading. De stichting vatte onder de bezielende leiding van Frits haar taak breed op. Zo hield ze zich naast de directe bestrijding van geluidhinder ook bezig met de wetgeving van geluidhinder. Hiervoor moest veel lobbywerk bij gemeente, provincie en Eerste Kamer plaatsvinden. Hiernaast werden voorlichtingsavonden georganiseerd, waarbij zelfs een keer een staatssecretaris z'n beleid kwam uitleggen. In 2005 werd een spitsstrook bij Groenekan voorkomen. In 2015 werd de stichting opgeheven. De uitbreiding van de A27 was definitief een feit geworden.

Groenekans Landschap
Frits Jansen werd bestuurslid van het Groenkans Landschap toen de gemeente Maartensdijk werd samengevoegd met De Bilt. Frits maakte zich toen grote zorgen of door die samenvoeging de belangen van Groenekan niet ondergesneeuwd zouden worden. In 2008 werd hij voorzitter. Hij investeerde enorm veel tijd en energie aan beleidsplannen voor Groenekan. Plannen die een bedreiging vormden moesten worden voorkomen. Bv. plannen voor bepaalde ontwikkelingen in Beukenburg. Hij bleef voorzitter tot 2013. Daarna is hij, tot ieders genoegen, lid van het bestuur gebleven.

Molen Geesina
In 2011 heeft Frits Jansen het initiatief genomen om een beheersstichting op te zetten voor de molen Geesina. Hij wilde dat doen met mensen die samen met hem de molen enthousiast wilden beheren en de naamsbekendheid van de molen onder een groot publiek uitdragen. De molen moest het visitekaartje van Groenekan worden. Dat is uitstekend gelukt, Mede dank zij de uitstekende ligging van de molen. Als je van en naar Utrecht rijdt valt de molen niet te missen. Frits zorgt ervoor dat de molen vrijwel voortdurend in het nieuws is. Scholen worden bij de molen betrokken. Serviceclubs en diverse andere groepen komen langs. Particulieren doen de molen aan en kopen iets in de winkel van de molen. Met al die belangstelling stijgt tegelijkertijd het aantal donateurs en giften.

Resume
De burgemeester: 'Dankzij mensen als Frits Jansen is er veel tot stand gebracht. De kenmerkende stijl van Frits is, dat hij met heel veel mensen goede contacten onderhoudt. Hij is een activist. Een activist in de goede zin van het woord. Hij is charmant en heeft de eigenschap mensen voor zich in te nemen en aan zich te binden. Aan de andere kant is hij uiterst vasthoudend om z'n doelen te bereiken en bruist altijd van energie om steeds weer nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Initiatieven om van te voren uitgezette doelen te bereiken. Mensen met dit soort eigenschappen zijn er niet zoveel. Op dit soort mensen drijft een gemeenschap. Groenekan is hier dankbaar voor. Die dankbaarheid wordt vandaag tot uitdrukking gebracht in de uitreiking van deze Medaille van Verdienste'.