Logo vierklank.nl
'Waar het boek over gaat heeft eigenlijk nog veel meer kwaliteit', aldus de burgemeester.
'Waar het boek over gaat heeft eigenlijk nog veel meer kwaliteit', aldus de burgemeester.
Jeugd

Burgemeester onder indruk van film en boek

Burgemeester Arjen Gerritsen nam op 24 maart In jongerencentrum W4 in De Bilt het boek 'Rolmodellen in De Bilt' in ontvangst. Het boek gaat over Marokkaanse jongeren die wat van hun leven zijn gaan maken. Het kwam tot stand door het jongerenwerk van Stichting Mens.

door Guus Geebel en Walter Eijndhoven

Voordat het boek werd overhandigd bekeek de burgemeester een film over een ouderenbingo. Die was door deze jongeren in woon- en zorgcentrum Weltevreden georganiseerd. Gerritsen zegt razend trots te zijn op wat vanuit W4 gebeurt voor de Biltse samenleving. 'We zagen hoe jullie zo'n klus oppakken.' Dat dit hier in De Bilt gebeurt en dat jongeren uit De Bilt de schouders willen zetten onder zo iets moois vindt hij fantastisch. 'Jullie leggen daardoor verbinding met mensen van een andere generatie. Mensen met een heel andere geschiedenis in dit dorp en misschien een hele andere visie op het leven. Dat weten jullie spelenderwijs bij elkaar te brengen.'

Leven
Erwin de Boer, coördinator bij Mens De Bilt vertelt: 'De Marokkaanse jeugd heeft het moeilijk in Nederland. Zij worden niet geaccepteerd in ons land, maar ook niet in hun thuisland Marokko. Uit onvrede en om zich af te zetten tegen de maatschappij, begon deze groep Marokkaanse jongeren uit De Bilt met het uithalen van kattekwaad, tot het volledig uit de hand liep. Gelukkig grepen jongerenwerkers van Mens De Bilt op tijd in en kregen deze jongeren opnieuw de kans zich op een positieve manier in te zetten voor onze maatschappij'.

Competenties
De Boer vertelt verder: 'Ik hoop, door aandacht te schenken aan onder andere competenties van deze jongeren, dat zij hier iets mee gaan doen. Zo is ook het boekje ontstaan. Onze stagière Eline Meertens is hiermee aan de gang gegaan en alle rolmodellen wilden hieraan graag meewerken'. Elk rolmodel komt dan ook aan het woord, wie hij is, wat hij wil in het leven en hoe hij/zij dat wil bereiken. De Boer: 'De oplage is slechts vijftien stuks, dus wij hopen dat een bedrijf ons wil sponsoren en wij het boekwerk ook kunnen verspreiden binnen scholen, bibliotheken en dergelijke.

Ondernemer
Eén van die rolmodellen wist allang wat hij wilde worden, namelijk ondernemer. Soufian, ondernemer: 'Dankzij de jongerenwerkers van Mens De Bilt ben ik weer op het goede pad terechtgekomen. Nee, ik wil niet vertellen wat ik allemaal heb uitgespookt, daar ben ik helemaal niet trots op. Dat leven heb ik achter mij gelaten. Vanaf nu kijk ik alleen nog maar vooruit, ik ben pas 22 jaar en ondernemer met acht man personeel. Wat wil ik nog meer? Marokkanen worden nog altijd met de nek aangekeken in Nederland, maar door als rolmodel te fungeren, hoop ik ook een andere kant van Marokkaanse Nederlanders te laten zien'. Jongere Marokkanen nemen veel aan van Soufian, zij luisteren naar hem en kijken naar hem op. Hij is immers een Marokkaan die het heeft gemaakt in Nederland.

Voorbeeld
De burgemeester denkt dat de jongeren de ouderen een hele plezierige avond hebben bezorgd. 'Dit doe je niet voor jezelf, niet voor de gemeente, maar met de mensen met wie je een verbinding aangaat. Ik heb jullie horen zeggen we komen terug. Misschien wordt vanuit W4 het voorbeeld gegeven aan andere jongeren om dit en andere dingen ook te gaan doen. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we bij elkaar horen en samen De Bilt vormen. Jullie hebben dat laten zien en daar ben ik echt heel trots op.' Directeur Evelien Ribbens van Stichting Mens vindt het fantastisch dat het uit de groep zelf gekomen is. 'Ik vond het boek indrukwekkend om te lezen. Hartstikke goed.'

Meer berichten