Afbeelding

Transformatieagenda Sociaal beleidsdomein

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde op 31 maart na een langdurig debat de Transformatieagenda Sociaal beleidsdomein 2016-2017 vast. Met de drie decentralisaties in het sociale domein heeft de gemeente veel nieuwe taken gekregen. Op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de uit de Participatiewet voortvloeiende maatregelen is de gemeente verantwoordelijk geworden voor een groot deel van de zorg en ondersteuning van haar inwoners.

Van de vijf ingediende amendementen wordt het amendement ingediend door PvdA en ChristenUnie aangenomen. Het amendement houdt in dat mantelzorgers gezien worden als informele zorgverleners die recht hebben op ondersteuning en een vangnet wanneer zij (tijdelijk) die zorg niet kunnen verlenen. De gemeente zet zich volop in op het bereiken van mantelzorgers, met specifieke aandacht voor werkende mantelzorgers en mantelzorgers die een partner verzorgen en daardoor niet meer achter de voordeur vandaan komen.

Planning
Van de zes ingediende moties krijgt een motie ingediend door de coalitiepartijen een meerderheid van de raad. Bertus Voortman (D66) dient de motie in. Daarin wordt het college verzocht een planning te maken met de onderwerpen en tijdstippen waarin de tussentijdse betrokkenheid van de raad inzichtelijk wordt gemaakt. Verder een overzicht te leveren van de bekostiging van het Gemeentelijk Loket, het Sociaal Team en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Gevraagd wordt de planning en een overzicht van de kosten op te nemen in het Projectenboek. Anne de Boer (GroenLinks) vindt de transformatieagenda duidelijk en van inzet en ambitie getuigen. Zijn fractie gaat voor meer ruimte voor de professionals, minder bureaucratie en zorg dichter bij de mensen.

Controle
Erik van Esterik (PvdA) noemt de transformatieagenda een belangrijk stuk. Hij mist extra budget, doelstellingen, acties en op een aantal terreinen ambities. De PvdA dient een tiental amendementen en moties in die meer duidelijkheid moeten geven aan de agenda. Johan Stekelenburg (SP) mist actiepunten en Nico Jansen (CU) wil doelen benoemd zien. Connie Brouwer (Beter De Bilt) wil minder bureaucratie. Johan Slootweg (SGP) heeft complimenten voor het stuk. Hij mist de controlemogelijkheid en vraagt als actiepunt mensen zonder sociaal netwerk niet uit het oog te verliezen. Kees Lelivelt (VVD) vindt agenda uitstekende start.

Bureaucratie
Werner de Groot (CDA) ziet de agenda als een werkdocument. Het CDA vindt het goed dat de adviesraden betrokken blijven bij de uitwerking. De fractie wil duidelijkheid van het college over het proces. De eerste evaluatie in 2017 vindt De Groot laat. Tiny Middleton (Bilts Belang) ziet het stuk als een agenda die nog nader moet worden uitgewerkt. Wethouder Anne Brommersma is blij met de betrokkenheid van de raad. 'Met zijn allen vinden we eigenlijk hetzelfde. De agenda moet nog worden uitgewerkt en in de uitwerking gaat het eigenlijk over de uitvoering, wat de verantwoordelijkheid van het college is.' Het doel van het college is streven naar minder bureaucratie. De wethouder gaat in op de amendementen en moties van de PvdA. Zij is van mening dat wat voorgesteld wordt al in de agenda staat.