Peter Schlamilich (rechts) overlegt in een schorsing over zijn voorstellen.
Peter Schlamilich (rechts) overlegt in een schorsing over zijn voorstellen.

Voorstellen uit de raad van 18 februari

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Voortaan heten moties vreemd aan de agenda, voorstellen vreemd aan de agenda. Op Synoniemen.net wordt motie als synoniem van voorstel gegeven, dus zal het geen grote verandering zijn. De raadsleden hadden er nog wel moeite mee en gebruikten de woorden regelmatig door elkaar.

Wmo-beleid
Erik van Esterik (PvdA) en Johan Slootweg (SGP) vragen het college het Wmo-beleid en de uitvoeringspraktijk van de gemeente De Bilt te vergelijken met de dertig normen en spelregels die de ouderenbond ANBO heeft geformuleerd. Zij vragen aan te geven op welke onderdelen deze overeenkomen of afwijken. Wethouder Anne Brommersma stelt dat de ANBO goed werk geleverd heeft. 'Een snelle blik leert ons dat onze beleidsregels niet afwijken van de ANBO-normen.' De wethouder stelt voor eind dit jaar bij de evaluatie van het Wmo-beleid onze beleidsregels naast de dertig spelregels te leggen. 'Wij vinden het ook belangrijk te weten hoe klanten het ervaren hebben en gaan voor de zomer een klantervaringsonderzoek houden. Daarbij gaat het meer over bejegening. Dit moet inbreng opleveren voor de evaluatie van onze beleidsregels.' Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen.

Lokaal aanbesteden
Naar aanleiding van de nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2015 vraagt Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) het college zich in te spannen om lokaal in te kopen. 'Wij willen dat lokale ondernemers meer kansen krijgen om zaken te doen met de gemeente. Die krijg je als je weet wat er speelt.' Van Nispen wil dat er meer wordt gecommuniceerd. Portefeuillehouder burgemeester Gerritsen ondersteunt een deel van het voorstel. 'We hechten aan meer dan alleen lokale opdrachten wegzetten, want de raad en ook het college hechten ook aan de maatschappelijke bevlogenheid. Uitgangspunten die met duurzaamheid en social return te maken hebben. Dat vindt ook zijn weerslag in het aanbestedingsbeleid. Je moet ook concurrentie houden. De rode draad dat wij ook een verantwoordelijkheid hebben om lokale ondernemers niet links te laten liggen nemen we ter harte.' Gerritsen noemt het kenbaar maken van mogelijkheden voor ondernemers in de lokale media niet zo effectief als via de website De Bilt Werkt. Na het aanbrengen van enkele wijzigingen wordt het voorstel met algemene stemmen aangenomen.

Kunst en emotie
In een voorstel ingediend door Peter Schlamilch (Beter De Bilt) vraagt hij het college te onderzoeken welke locaties voor het beeld Fietsspel van Jits Bakker mogelijk zijn. Ook wil hij rekening houden met de wensen van de erven van Jits Bakker. Johan Slootweg en Krischan Hagedoorn vinden dat wethouder Hans Mieras het antwoord al gegeven heeft. Johan Stekelenburg (SP) stelt voor een mooi druk punt te zoeken in de wijk waar het is beloofd. Han IJssennagger (Bilt Belang) stelt voor met omwonenden te overleggen om het beeld op een plek in de wijk te plaatsen waar veel mensen langskomen. De kruising Sperwerlaan Boslaan vindt hij een goede plek. De wethouder wil nog daar nog wel over gaan praten. Het voorstel wordt verworpen.   

Knelpunten Het Lichtruim
Peter Schlamilch dient verder een voorstel in waarin het college wordt verzocht een knelpuntenanalyse uit te voeren van de problemen die er bij Het Lichtruim spelen. Hij vraagt de oplossingsrichtingen van de betrokken partijen te inventariseren. Wethouder Hans Mieras constateert dat er veel is waarover we het met elkaar eens zijn, maar dat het pand niet van de gemeente is. De wethouder herkent zich in het beeld dat Peter Schlamilch schetst, dat Het Lichtruim twee gezichten kent. Een droom die vleugels moet krijgen, maar aan de andere kant voldoende zorgpunten. Hij merkt dat in de raad erkend wordt dat we daar een zekere verantwoordelijkheid in hebben en een rol in hebben te vervullen. 'Dat doen we ook en we zijn er serieus mee bezig. Met de huurders en de SSW zijn we in overleg over de kinderziektes die er nog zijn.' De wethouder noemt het voorstel van Schlamilch niet het meest praktische. Hij gebruikt de tijd liever voor het oplossen van de problemen dan het opstellen van een knelpuntennotitie. 'In een knelpuntennotitie kun je geen muziekles geven.' Hij ontraadt het voorstel. De raad houdt hij op de hoogte. 'Als er wat te melden is komt dat in de raadsmededelingen. Zeker betrekken we de gebruikers erbij. We praten daarbij ook over onbenutte mogelijkheden.' Voor Peter Schlamilch is dit voldoende om het voorstel in te trekken.