Het aantal ongevallen op deze rotonde leidde tot een motie van afkeuring.
Het aantal ongevallen op deze rotonde leidde tot een motie van afkeuring.

Geen steun voor motie van afkeuring

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Tijdens de raadsvergadering van 18 februari maakte Menno Boer(SP) gebruik van het recht van interpellatie door het college te bevragen over ongevallencijfers op de rotonde Groenekanseweg-Biltse Rading.

Menno Boer vroeg hoe komt het dat gemeenteambtenaren al voor de commissievergadering de juiste ongevallencijfers kenden, terwijl de wethouder tot tweemaal toe ontkende over de gevraagde cijfers te beschikken. Hij vraagt ook hoe het komt dat het college, zelfs nadat er een correctie heeft plaatsgevonden, nog steeds niet met de juiste cijfers werkt. Verder vraagt hij hoe het college de afgelopen jaren de veiligheid van deze rotonde heeft kunnen beoordelen zonder over die cijfers te beschikken.

Wethouder Jolanda van Hulst zegt dat antwoorden op deze vragen worden gegeven op basis van geregistreerde ongevallen, die op dat moment door politie en verzekeraars gemeld zijn. 'Niet alles wordt gemeld. Wij kunnen daar niets aan toevoegen. We gaan uit van wat we aangeleverd krijgen. Ik heb gezegd dat er geen geregistreerde ongevallen waren en dat is voor ons het uitgangspunt.' Menno Boer constateert dat de wethouder meerdere malen onjuiste informatie heeft verstrekt, terwijl de informatie bij ambtenaren bekend was. Hij dient een motie van afkeuring in over de gang van zaken. Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt dat de wethouder te stellig was in haar beweringen. Hij noemt het  een gemiste kans dat zij daarvoor geen mea culpa heeft uitgesproken. Hagedoorn gaat er vanuit dat zij hier lering uit trekt. De motie van afkeuring gaat hem te ver. De motie is verworpen.