Wethouder Anne Brommersma oefent in gescheiden inzamelen van afval.
Wethouder Anne Brommersma oefent in gescheiden inzamelen van afval.

Afvalbraderie aftrap voor betere recycling

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Zaterdag 13 februari organiseerde de gemeente De Bilt een goed bezochte Afvalbraderie bij de Milieustraat aan het Weltevreden in De Bilt met koek en zopie, spel, poffertjes, een gratis inzamelbox en veel informatie over het scheiden en hergebruiken van afval.

Het was de feestelijke aftrap van de campagne 'Terug naar 100' om samen met inwoners tot betere manieren van afvalscheiden en - inzamelen te komen. Wethouder Anne Brommersma (o.a. duurzaamheid) was aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden en de afvalinzamelaar, de textielinzamelaar, Emmaus en de gemeente De Bilt vertelden alles over het recyclen van afval. Er waren op de markt informatiefilms en een grote kraam van het Repair Café waar inwoners hun kapotte spullen konden laten repareren. Voor de kinderen was er een plek om lekker te knutselen en deel te nemen aan de Ren-je-rot-afval-quiz.

Peiling
De gemeente vraagt de komende maanden inwoners en diverse bewonersorganisaties naar hun ideeën over het verbeteren van de manier van afval scheiden in inzamelen. Deze inbreng wordt verder uitgewerkt en besproken in workshops. Het doel is om in het jaar 2020 tenminste 75% van ons huishoudelijk afval te laten hergebruiken als grondstof. Dat betekent dat we onze jaarlijkse hoeveelheid restafval terugbrengen van 225 naar 100 kilo per persoon. Vanaf 10 februari kan men deelnemen aan de enquête op www.debilt.nl/afval. De resultaten vormen belangrijke input voor een besluit door de gemeenteraad over een nieuwe manier van inzamelen.

Ook de Biltse politiek was ruim vertegenwoordigd: v.l.n.r. gemeenteraadslid Bertus Voortman, raadcommissielid Arie van der Vlies en gemeenteraadslid Michiel van Weele.