Zaterdag deelden speciale promotieteams strippenkaarten uit voor gratis consumpties tijdens de Afvalbraderie.
Zaterdag deelden speciale promotieteams strippenkaarten uit voor gratis consumpties tijdens de Afvalbraderie.

Afvalbraderie in milieustraat

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Zaterdag 13 februari vanaf 13.30 uur is er een Afvalbraderie bij de Milieustraat, Weltevreden 22 in De Bilt met koek en zopie, spel, poffertjes, een gratis inzamel-box en veel informatie over het scheiden en hergebruiken van afval. Het is de feestelijke aftrap van de campagne 'Terug naar 100' om samen met inwoners tot betere manieren van afval scheiden en inzamelen te komen.

Op deze informatie- en doemarkt vertellen de afvalinzamelaar, textielinzamelaar, Emmaus en de gemeente De Bilt alles wat men wil weten over het recyclen van afval. Verder vindt men op de markt informatiefilms en een grote kraam van het Repair Café, waar men kapotte spullen kan laten repareren. Voor de kinderen is er een plek om lekker te knutselen en de Ren-je-rot-afval-quiz. Sterk in de armen? Blijf dan zo lang mogelijk met de voeten van de vloer hangen bij het spijkerbroekhangen.

Afvalinzamelaar
De afvalinzamelaar is participant in een zgn. Walking Bins project. Walking Bins motiveren bezoekers van evenementen in het gescheiden inzamelen van afval. Gemeenten en organisaties zetten de Walking Bins in op festivals en evenementen om zwerfafval te voorkomen. De Walking Bin is een afvalinzamelaar in een speciaal daarvoor ontworpen pak met diverse vakken voor het gescheiden inzamelen van het afval. De inzamelaars lopen rond en motiveren bezoekers onder andere plastic bekers, blik, restafval en/of GFT in te leveren. Bezoekers die dit doen worden daarvoor beloond met een stuk fruit of een andere beloning.

Terug naar 100
De gemeente vraagt de komende maanden ruim 1.500 inwoners en diverse bewonersorganisaties naar hun ideeën over het verbeteren van de manier van afval scheiden en inzamelen. Hun inbreng wordt verder uitgewerkt en besproken in workshops. Ook kan men tijdens de Afvalbraderie de mening kwijt. Vanaf 10 februari kan men al deelnemen aan de enquête op www.debilt.nl/afval. De resultaten vormen belangrijke input voor een besluit door de gemeenteraad over een nieuwe manier van inzamelen. Het doel is om in het jaar 2020 tenminste 75% van ons huishoudelijk afval te laten hergebruiken als grondstof. Dat betekent dat we de jaarlijkse hoeveelheid restafval terugbrengen van 225 naar 100 kilo per persoon.