(v.l.n.r.) Annet Meeuws, Astrid Kloosterziel en Ingrid van Maarschalkerweerd van MENS De Bilt willen graag het gesprek aangaan met mensen over eenzaamheid.
(v.l.n.r.) Annet Meeuws, Astrid Kloosterziel en Ingrid van Maarschalkerweerd van MENS De Bilt willen graag het gesprek aangaan met mensen over eenzaamheid.

Eenzaamheid, wat doe jij er aan?

Algemeen Algemeen

Onderzoek van de GGD (2012) wijst uit dat 40% van de inwoners van de gemeente De Bilt eenzaam is. Het RIVM presenteert datzelfde resultaat voor heel Nederland. Er zijn ook andere, wat lagere cijfers. Duidelijk is dat er veel eenzaamheid is in verschillende gradaties.

door Marijke Drieenhuizen

Mens De Bilt sluit daarom aan bij de landelijke actie van Coalitie Erbij en start 24 januari met de actie: Eenzaamheid, wat doe jij er aan? De actie richt zich zowel op wat mensen zelf kunnen doen aan de eigen eenzaamheid maar ook aan wat iemand kan doen aan de eenzaamheid van een ander.

Eenzaam
Het is niet gemakkelijk een passende definitie voor eenzaamheid te geven die de lading geheel dekt. Tenslotte mensen met een heel klein netwerk hoeven niet eenzaam te zijn en mensen met een groot netwerk kunnen toch eenzaam zijn. Eenzaamheid is vooral een persoonlijke beleving. Eenzaamheid is dan ook een gevoel, dat je ook alleen maar zelf kunt voelen.

Ondernemen
Van 24 januari tot en met 14 februari wordt er specifiek aandacht besteed aan eenzaamheid. Astrid Kloosterziel, Annet Meeuws en Ingrid van Maarschalkerweerd van MENS De Bilt denken, dat er mogelijkheden zijn om er iets aan te doen. Astrid Kloosterziel: 'Het doel van de actie is om de aandacht voor eenzaamheid te verduurzamen, bewustwording te vergroten en om mensen zelf na te laten denken over de soms eenvoudige manier om er zelf iets aan te doen. Het is goed dat deze actie in de winter wordt gevoerd omdat juist dan het gevoel van eenzaamheid groter kan zijn'. Ingrid van Maarschalkerweerd vult aan: 'Eenzaamheid

kun je bij voorbeeld te lijf gaan door iets te gaan ondernemen. Meld je aan bij NL Doet, wordt vrijwilliger, zoek een maatje of ga koffiedrinken in een servicecentrum. Er is veel mogelijk. Of neem contact op met onze mensen in de servicecentra en kijk samen of er iets is wat bij je past' Door aandacht te richten op eenzaamheid hopen we dat mensen die niet eenzaam zijn ook om zich heen willen kijken om een ander te helpen of alleen maar een mogelijke weg te wijzen. Mens De Bilt biedt vele mogelijkheden'.

Op straat
Eén van de onderdelen van de actie is om daadwerkelijk de straat op te gaan en mensen aan te spreken over eenzaamheid. Annet Meeuws: 'Al eerder hebben we op deze manier aandacht gevraagd voor eenzaamheid en het werkte. Mensen zijn snel bereid om hierover in gesprek te gaan. Bij extreme weersomstandigheden gaat het niet door. Dan zoeken we een meer geschikt moment. In principe kunnen mensen u aanspreken over eenzaamheid op maandagochtend 25 januari op het Maertensplein in Maartensdijk, op vrijdagochtend februari op de Planetenbaan in Bilthoven en op donderdagochtend 11 februari op de Hessenweg in De Bilt. De mensen zijn te herkennen aan de blauwe bodywarmers'.

Maatjesproject
Het maatjesproject is bij uitstek geschikt om in contact te komen met een ander. Astrid Kloosterziel: 'In 2015 is er rondom het Maatjesproject veel gebeurd. Veel mensen die een maatje zouden willen, zijn gekoppeld aan mensen die maatje wilden zijn. Voor beiden heeft het toegevoegde waarde, er is wederkerigheid. Zo zijn er 70 koppels samengebracht die of samen koffiedrinken, of samen een hobby oppakken of bijvoorbeeld er samen op uit gaan'.

Meer informatie
De mensen bij de Servicecentra in De Bilt (Prof. Dr. P.J.W. Debijeweg 1 in De Bilt, tel. 030 7440595), Maartensdijk (Maertensplein 96 in Maartensdijk, tel.0346 214161) of bij WVT (Talinglaan 10 in Bilthoven, tel. 030 2284973) kunnen meer informatie geven over het maatjesproject of één van de vele andere mogelijkheden die MENS De Bilt biedt.