Jaap Roëll assisteert medewerkers van een Tielse Bronsgieterij bij de herplaatsing.
Jaap Roëll assisteert medewerkers van een Tielse Bronsgieterij bij de herplaatsing.

De stier van Wien Cobbenhagen herplaatst

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Voor het nieuwbouwgedeelte van het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk stond 'De Stier'. Deze krachtige stier (een beeld van Wien Cobbenhagen) is in oktober 2010 verdwenen. In 2011 is besloten om een vervangend exemplaar te verwerven en op zoek te gaan naar een andere locatie. Woensdag 13 januari is een kopie van het beeld geplaatst op de hoek van de Dorpsweg met de Nachtegaallaan in Maartensdijk.

Van de vervreemding werd indertijd aangifte gedaan, maar volgens de politie waren er helaas onvoldoende aanknopingspunten voor een onderzoek. In overleg met de kunstenaar werd naar een vervangend exemplaar of een ander kunstwerk gezocht. Bij de herinrichting van de Dorpsweg in 2015 is een stevige fundering op de gedachte plaats aangebracht en kon een vervangend beeld geplaatst worden.

Hal
Jaap Roëll uit Hollandsche Rading vertelt: 'In de jaren negentig van de vorige eeuw is op initiatief van de Maartensdijkse gemeentelijke adviescommissie beeldende kunst, waarvan ik toen voorzitter was, een aantal beelden in de vier kernen van Maartensdijk geplaatst. Zoals 'De vier Heemskinderen op het ros Beiaard' van Jaap van Meeuwen voor het Dorpshuis in Westbroek, het hardstenen beeld van Theo Mackaay 'Paard en ruiter' bij de ingang van het dorp Hollandsche Rading, 'De Geit' van Jan Groenestein, dat nu in het dorpshuis Groene Daan van Groenekan staat en het bronzen beeld 'De opwaartse vlucht' van Theresia van der Pant bij De Vierstee in Maartensdijk. En dus ook 'De Stier' van Wien Cobbenhagen, welke in de zomer van 1995 op het rondje voor de ingang van het voormalige gemeentehuis werd geplaatst. Dit beeld stond vanaf 1990 in de hal van het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, maar kwam daar niet tot zijn recht. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden dus in de kernen Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading beelden van dieren geplaatst. Plaatsing van een vervangend exemplaar betekent dat dit beeldenensemble compleet blijft'.

Gietsel
Cobbenhagen kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam; één van zijn hoogleraren was Theresia van der Pant, die voor Maartensdijk de 'Opwaartse Vlucht' (voor De Vierstee) maakte; leraar en leerling troffen elkaar dus in Maartensdijk. Cobbenhagen heeft meerdere beelden in ons land 'geplaatst'. Van hem zijn ook 'Europa' en 'De Stier' voor het hoofdkantoor van de SHV in Utrecht. Op 12 november 2015 is Wien Cobbenhagen op 65jarige leeftijd overleden.

De gemeente De Bilt kwam in overleg met Wien Cobbenhagen over vervanging van de verdwenen stier. De beeldhouwer beschikte nog over een bronsgietsel uit 2001. Desgewenst kon er ook een nieuw bronsgietsel worden gemaakt op basis van het gipsen origineel. En wat dan ook nodig was: een stevige verankering.