Wethouder stelt dat speeltoestellen in De Bilt in goede conditie verkeren.
Wethouder stelt dat speeltoestellen in De Bilt in goede conditie verkeren.

Startnotitie speelruimtebeleid later behandeld

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Hoewel er waardering is voor de startnotitie speelvoorzieningen, vinden de meeste fracties dat het ambitieniveau 'basis' een tandje hoger kan. Dit mede vanwege de lage waardering van inwoners. Een motie met die strekking kreeg steun van de gemeenteraad, maar omdat in de motie geen financiële dekking was opgenomen stelde wethouder Jolanda van Hulst voor het voorstel in te trekken en na de vaststelling van de Kadernota 2017 opnieuw te behandelen.

Martijn Koren (CDA) zet in op kwalitatief goede speelplekken waarbij het aanbod gevarieerd is en aansluit bij de behoefte. Hij stuurt daarbij wel aan op meer variatie zodat er voor elke leeftijdsgroep een aanbod is. Het CDA noemt het ambitieniveau wat mager en zet in op minimaal gelijk houden en waar mogelijk de speelwaarde verhogen. In de door een ruime meerderheid gesteunde motie vraagt hij het college per wijk een overzicht te maken van de speelvoorzieningen. Hij wil de participatie van buurtbewoners leidend laten zijn, maar wil wel sturen op de speelwaarde en de variatie in het aanbod. De motie roept op om te gaan voor ambitieniveau 'voortvarend' als in de kadernota 2017 de extra benodigde dekking kan worden gegeven.

Dekking
Han IJssennagger (Bilts Belang) steunt het voorstel van het college. Hij vraagt de indieners van de motie financiële dekking aan te geven. Anne de Boer (GroenLinks) vindt dat speelruimtes geen speelreservaten mogen worden. Kinderen moeten ook op straat kunnen spelen. Hij pleit voor meer aandacht voor het verblijven en spelen in de natuur. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vindt de doelgroep senioren en ouderen ontbreken. Wethouder Jolanda van Hulst legt uit waarom voor het ambitieniveau 'basis' is gekozen. 'We hebben een enorme inhaalslag gemaakt. De speeltoestellen die er staan verkeren in goede conditie. De motie vraagt om naar een hoger niveau te gaan, maar daarvoor is geen financiële dekking.'  

Kadernota
Wethouder van Hulst stelt daarom voor deze nota in de raadsvergadering van juni terug te laten komen. 'Dan is de Kadernota behandeld en is zichtbaar of er financiële ruimte is.' Haar voorstel wordt door de raad overgenomen. De wethouder noemt dit de meest zuivere manier van behandeling. 'Met de motie wordt richting gegeven aan de manier waarop het college nu een nieuw voorstel opstelt en de kadernota gaat voorbereiden.' De motie van het CDA krijgt brede steun van de raad. De fractie van Bilts Belang stemt tegen.