Druk bezig om tot een oplossing te komen voor je eigen organisatie.
Druk bezig om tot een oplossing te komen voor je eigen organisatie.

Lunchbijeenkomst 'De waarde van afval'

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op donderdag 3 maart vond de tweede bijeenkomst plaats van Samen voor De Bilt, met als titel 'De waarde van afval'. Door, samen met aangesloten bedrijven en maatschappelijke organisaties, aandacht te schenken aan milieugerichte problemen hoopt Samen voor De Bilt het voortouw te nemen naar een gemeente zonder afval.

'Hoe mooi zou het zijn, in een land te wonen zonder afval'. Aan het woord is Anne Brommersma, wethouder voor milieu in De Bilt. Zij vervolgt: 'De gemeente De Bilt wil graag de eerste no-waste gemeente in Nederland worden. Een gemeente zonder restafval, waar alle afval wordt gescheiden. Door dit soort bijeenkomsten hopen wij dat niet alleen de gemeente en andere maatschappelijke organisaties, maar ook bedrijven en  burgers zich meer betrokken zullen voelen met het milieu en leefomgeving'.

Stimular
Joanne Penning, directeur van Samen voor De Bilt, hoopt met deze workshops zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Penning: 'De workshop is het vervolg op de Lunchbijeenkomst over de Waarde van afval op 12 november 2015. Diverse organisaties en bedrijven lieten toen al horen dat zij intensief bezig zijn met dit onderwerp en hoe zij met hun afval omgaan. Inspirerend om te horen. Tijdens de workshop, die wij nu hebben bedacht kan de deelnemer uitzoeken wat hij aan afvalreductie kan doen. De workshop is ontwikkeld door Stimular en toegespitst op dienstverleners'. Tijdens de workshop konden deelnemers ontdekken hoe zij afval kunnen verminderen, hierop kosten kunnen besparen en hoe zij kunnen bijdragen aan de 'circulaire economie', waarbij producten en materialen hergebruikt worden en grondstoffen hun waarde blijven behouden. Voor ondernemers natuurlijk heel interessant.

Marlies Peschier, medewerkster bij Stichting Stimular, een werkplaats voor duurzaam ondernemen uit Utrecht, vertelt: 'Vanuit de theorie proberen wij een eerste stap naar de praktijk te maken. Daartoe heeft onze Stichting een aantal instrumenten ontwikkeld. Dankzij deze instrumenten kan uiteindelijk iedereen een analyse maken van zijn eigen afval, oplossingen inventariseren en acties formuleren. Zo hopen wij uit te komen op een afvalloze wereld'.

Cool
Tijdens de workshop gingen alle deelnemers, onder andere BIGA Groep Zeist, Julianaschool, RIVM, gemeenten De Bilt en Soest, Vario Pers en anderen aan de gang met de hun aangereikte tools. Dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn als gedacht. Want hoe stimuleer je bijvoorbeeld leerlingen op een school om mee te doen met afvalvermindering? Dat is toch niet 'cool', volgens veel leerlingen. Na veel gepuzzel en discussie komt uiteindelijk toch een actielijst van de deelnemende organisaties uit de bus: bewust maken van kinderen, door te blijven herhalen, kraanwatertappunten op de Julianaschool, overgaan op mokken in plaats van plastic bekertjes, betere afvalscheiding en het uitlenen van gereedschappen aan derden bij Reinaerde. Uiteindelijk zal dit veel opleveren, niet alleen voor het milieu, maar het levert ook kostenbesparing op bij bedrijven. Peschier:'Andere manieren om afval te reduceren zijn: reparatie in plaats van weggooien, meer producten aanschaffen via een kringloopwinkel of via marktplaats en GFT-afval meenemen voor een compostvat. GFT inzamelen is niet voldoende. Volgens de 'Earth Overshoot Day' teren wij hard in op onze grondstoffen. In 1981 waren wij 'pas' door onze grondstoffen heen op 14 december, dit jaar zal dat punt al zijn bereikt op 13 augustus en in 2050 hebben wij vier keer de aarde nodig. Onnodig om te vertellen dat wij zo niet langer kunnen doorgaan'.