Groenekan wil graag (met meer leden) op koers blijven.
Groenekan wil graag (met meer leden) op koers blijven.

Koersbalclub Groenekan zoekt nieuwe leden

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Iedere woensdag wordt tussen 14.30 uur en 16.30 uur naar hartelust gekoersbald door leden van Koersbalvereniging Groenekan. Elke keer wordt weer uitgekeken naar deze wekelijkse happening in één van de zalen van Dorpshuis De Groene Daan. Echter, vanwege een teruglopend ledenbestand zijn de koersballers hard op zoek naar nieuwe leden.

Jet Houdijk, één van de die-hards binnen de club vertelt: 'Bijna 25 jaar geleden zijn wij in Groenekan begonnen met deze club. In die dagen startten wij met een kleine 25 leden. Het ging niet zozeer om competitie of om het winnen, maar het sociale aspect stond bovenaan. Maar tijdens het spel wil iedereen wel winnen hoor, zo competitief zijn wij dan ook wel weer. Tussen het koersballen door hebben wij nog een pauze en drinken koffie of thee en kletsen wij wat bij'.

Curling
Jo Houdijk vult zijn ega aan: 'Veel mensen weten niet wat koersbal inhoudt. Het lijkt een beetje op curling, een balspel dat op ijs wordt gespeeld. Koersbal wordt echter gespeeld op een groene, vilten mat, met een lengte van acht meter en een breedte van twee meter. De mat is verdeeld in vakken. Verder bestaat het spel uit 4 bruine en 4 zwarte ballen en een wit doelballetje. De bedoeling is om het witte doelballetje te raken met de koersbal'. Jet vult aan: 'Het is best lastig om het balletje te raken, want de koersbal is afgeplat, zodat ie meestal een andere kant oprolt. Een hele uitdaging dus om het doelballetje voluit te raken'.

Westbroek
Eén keer per jaar wordt competitie gespeeld tegen de Koersbalvereniging uit Westbroek. Er wordt echt gespeeld om de punten, maar uiteindelijk staat de gezelligheid onderling toch bovenaan. Til, één van de Groenekanse leden, heeft een zak drop meegenomen van huis. Alle aanwezigen loopt zij langs. Til: 'Wil je ook een dropje? Neem er maar twee!'. Jet: 'Til is al vanaf het eerste uur lid. Voor haar is deze middag echt een uitje. Eén van onze leden haalt haar op en brengt haar ook weer thuis'.

Festijn
In september bestaat de Koersbalvereniging 25 jaar. De negen overgebleven leden, uit De Bilt, Groenekan, Maartensdijk en Utrecht, zullen dit waarschijnlijk vieren met een etentje bij 'Naast de Buren', in Groenekan. Hopelijk is het ledenbestand tegen die tijd flink gegroeid en kunnen de koersballers er een groots festijn van maken.

Voor meer informatie over koersbal kunt u terecht bij Jet Houdijk, tel 030 2928524. Iedere woensdag wordt gespeeld van 14.30 uur tot 16.30 uur in Dorpshuis De Groene Daan, Groenekanseweg 87 in Groenekan.

De jaarlijkse ontmoeting tegen Westbroek.