Geslaagd Symposium Mantelzorg en Werk.
Geslaagd Symposium Mantelzorg en Werk.

Goed bezocht symposium Werk en Mantelzorg

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Zo´n 60 mensen namen vorige week woensdag deel aan het Symposium Werk en Mantelzorg De Bilt als afsluiting van de campagne Werk en Mantelzorg. Er waren niet alleen organisaties, bedrijven en mantelzorgers vanuit de gemeente De Bilt aanwezig, ook van buiten de gemeente waren er geïnteresseerden aanwezig.

Centraal stond de vraag hoe een balans te vinden tussen mantelzorg en werk als gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de werknemer. Feiten en cijfers geven een inzicht in mantelzorg. Eén op de zes werkende Nederlanders verleent meer dan 8 uur per week mantelzorg, zeker 61% van hen is vrouw. In de ziekenhuis, zorg en welzijn sector is dit één op de vier. Nog maar 45% van de mantelzorgers maakt mantelzorg bespreekbaar op hun werk. Werkgevers hebben mogelijkheden om verlofregelingen toe te passen of bijvoorbeeld flexibele werkoplossingen of maatwerk aan te bieden. 1 op de 10 mantelzorgers voelt zich zwaar belast. De geschatte waarde van mantelzorg ligt op 7 miljard euro ( bron www.werkenmantelzorg.nl).

Herkennen
Het eerste deel van het symposium bestond uit een gezamenlijk gedeelte waarbij door Lenette van Tienhoven van de Stichting Werk en Mantelzorg werd ingegaan op de combinatie mantelzorg en werk in het algemeen. Herkennen en erkennen blijken kernwoorden. Zij vertelde onder andere van het feit dat er mooie initiatieven ontstaan op de werkvloer. Zo hebben werknemers van een Amsterdams bedrijf het initiatief genomen om één of meerdere verlofdagen over te doen aan collega's die tijdelijk heel veel mantelzorg verrichten.

Erkenning
Vervolgens deelde Lenette van Tienhoven de erkenning 'Wij werken mantelzorg vriendelijk' uit aan wethouder Anne Brommersma en gemeentesecretaris Erik Wietses. Er is hard gewerkt om in aanmerking te komen voor deze erkenning. Met deze erkenning laat de gemeente De Bilt als werkgever zien dat zij aantoonbaar mantelzorgvriendelijk beleid in hun personeelsbeleid hebben geïntegreerd. Voorbeelden hiervan zijn dat nieuwsberichten over mantelzorg en werk publiceren op het Intranet maar ook bijvoorbeeld dat mantelzorg en werk een vast onderdeel vormt van het functioneringsgesprek. Aansluitend deelde Achmea als mantelzorgvriendelijke werkgever ervaringen uit de praktijk. Daarna volgden een drietal workshops waarbij vanuit verschillende perspectieven gekeken werd naar de combinatie werk en mantelzorg.

Steunpunt
'We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde middag' , aldus Marianne Houkamp van het Steunpunt Mantelzorg De Bilt. 'Organisaties en bedrijven zijn geïnspireerd om werk te maken van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid en mantelzorgers voelen zich gesteund en gesterkt in het belangrijke werk dat zij doen. De campagne is dan wel geëindigd, maar we gaan zeker door met dit belangrijke thema'. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in mantelzorgvriendelijk beleid en alle mantelzorgers in de gemeente De Bilt ( werkend of niet) , kunnen contact opnemen met het Steunpunt. Voor meer informatie www.mensdebilt.nl of via email mantelzorg@mensdebilt.nl Het Steunpunt is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 030 - 727 1556.