Fred van Dijk (2e van rechts) licht zijn bezwaren toe aan de Bezwaarschriftencommissie.
Fred van Dijk (2e van rechts) licht zijn bezwaren toe aan de Bezwaarschriftencommissie.

VvE Julianaflat tegen afwijzing monumentenstatus

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Maandag 8 februari heeft de Vereniging van Eigenaren Julianaflat II bezwaar aangetekend bij de Bezwaarschriftencommissie, een commissie bestaande uit onafhankelijke leden. De VvE is het niet eens met de afwijzing van de monumentenstatus van het Julianacomplex in Bilthoven door gemeente De Bilt en probeert nu middels een bezwaarschrift deze status af te dwingen.

'Om onze eis kracht bij te zetten, heeft het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van de Julianaflat een pleitnota opgesteld naar aanleiding van de afwijzing van de monumentenstatus'. Aan het woord is Fred van Dijk, voorzitter van de VvE. Hij vervolgt zijn verhaal: 'Ik zou het vreselijk vinden als wij ons gebouw niet op de monumentenlijst geplaatst krijgen, alleen vanwege de financiën, dat een grote rol speelt bij de gemeente'. De Stichting Het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, maakt zich grote zorgen over de toekomst van de Julianaflat aan de Julianalaan in Bilthoven, een interessant naoorlogs werk van de beroemde architect W.M. Dudok. Daarom is door de bewoners van de flat het verzoek ingediend om het wooncomplex te bschermen als gemeentelijk monument. Van Dijk: 'Helaas is ons verzoek afgewezen door de gemeente, omdat zij ruimte willen houden voor nieuwe ontwikkelingen. Door een bezwaar in te dienen, hopen wij dat de gemeente alsnog overstag gaat en onze flat op de monumentenlijst wordt geplaatst'.

Dudok
W.M. Dudok is een beroemd architect, zowel in binnen- als buitenland. De Julianaflat en het aangebouwde pand van de Bilthovense Boekhandel, is opgetrokken in de kenmerkende naoorlogse stijl van Dudok. In de jaren '50 van de vorige eeuw krijgt J. Matser, een bouwondernemer die vaak samenwerkt met Dudok, toestemming om een flatgebouw op het terrein neer te zetten. Het gebouw moest het gebied rond het station een voornaam aanzien geven in de, voor het werk van Dudok, zo kenmerkende gele baksteen. Tot op heden is het gebouw vrij gaaf bewaard gebleven en bezit het complex een aanzienlijke architectonische en cultuurhistorische waarde voor de gemeente, aldus de gemeentelijke monumentencommissie.

Centrumplan
Van Dijk: 'De gemeente erkent de grote cultuurhistorische waarde van het complex, maar gaat niet mee in het positieve advies van de monumentencommissie'. Volgens de woordvoerster van de gemeente heeft De Bilt grotere belangen binnen het Centrumplan, dan alleen het behoud van de Julianaflat. Voor het opknappen van het centrum van Bilthoven heeft De Bilt 7 miljoen uitgetrokken. Mocht de Julianaflat een beschermde status verkrijgen en er dus geen opbrengsten uit verkoop komen dan gaat het opknappen van het centrum veel meer kosten', aldus de gemeente De Bilt. Binnen vier weken wordt de uitspraak van de Bezwaarschriftencommissie verwacht.