Afbeelding

Michael Ryan en Eddy Gheress exposeren bij ArtTraverse

Algemeen Kunst & Cultuur

Zondag 13 maart om 15.00 uur wordt de Traverse-expositie van Michael Ryan en Eddy Gheress geopend door Katja Weitering, artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst. Daarna is de expositie nog te bezichtigen tot 10 mei tijdens kantooruren van het Gemeentehuis, Soestdijkseweg Zuid 173 te Bilthoven.

Michael Ryan verblijft sinds 1981 afwisselend in zijn geboorteland Amerika en in Nederland. Zijn klassieke opleiding in New York leidt hem aanvankelijk richting impressionisme, met een bijzondere aandacht voor kleur en compositie. Als liefhebber van poëzie en muziek, laat hij deze invloeden doorklinken in zijn werk. Zijn onderwerpen zijn de stad, café en straat, maar ook landschap en stillevens hebben zijn interesse. Voor de kunstenaar is het verschil tussen deze inspiratiebronnen niet zo groot. Hij observeert en bestudeert de wereld om zich heen ten einde een schilderkunstig probleem op het doek op te lossen. De figuratie op het schilderij is slechts een middel om tot het eindresultaat te komen. Er is geen verhaal, geen les of boodschap; er is een schilderij, dat niets anders pretendeert dan overtuigend alleen dát te zijn. Michael Ryan's kunst is in het bezit van vele collecties en zijn werk is bij verschillende galerieën, musea en internationale kunstbeurzen geëxposeerd (zie ookwww.mryan.nl)

Eddy Gheress is een man van weinig woorden. Zijn beelden spreken voor zich: de figuratieve beeldtaal is helder en krachtig. Zelfs de allerkleinste beeldjes zijn monumentaal van karakter. De laatste jaren werkt hij vooral in steen. Groot of klein, het maakt niet uit. Met behulp van beitels en ander gereedschap weet hij diverse steensoorten om te toveren tot voluptueuze naakte vrouwenfiguren en vrouwengezichten; de laatsten worden door Gheress wel 'maskers' genoemd. De zachte, vrouwelijke ronde vormen komen rechtstreeks voort uit zijn handen. Zelden heeft hij hiervoor een model nodig. Naast de steen werkt de kunstenaar ook graag in hout. De verstilde beeldhouwkunst van Eddy Gheress roept soms herinneringen op aan vruchtbaarheidsgodinnen uit de prehistorie en Aegeïsche kunst. Maar bovenal is voor Gheress het maken van een beeld een proces van fysieke arbeid, waaraan richting wordt gegeven door het gevoel. Beeldhouwkunst is voor hem geen zaak van het hoofd, maar een zaak van de handen en het hart (zie ook gheress.home.xs4all.nl).
(Evert Bouws)

Werk van Michael Ryan.