Onderhoud in het bos in 2016.
Onderhoud in het bos in 2016.

Goede communicatie blijft moeilijk

Algemeen Natuur & Milieu

door Rob Klaassen

Vorige week berichtte De Vierklank over het 'Zaagwerk in de Biltse Duinen'. Het betreft hier een eens in de 7 jaar te houden groot onderhoud, waarbij het bedoeling is dat er door het verwijderen van bomen meer licht op de ondergrond zal komen. Op die manier kan er een ondergroei ontstaan die de gevarieerdheid van het bos ten goede zal komen. Hierbij zullen met name snelgroeiende exoten (uitheemse soorten) als de Douglasspar en de Amerikaanse eik het moeten ontgelden. Inheemse soorten zoals de grove den, de berk en de zomereik zullen dan weer de kans krijgen om uit te groeien. Door deze werkzaamheden ziet het bos er thans nogal 'slagveld-achtig' uit.

De dagelijkse gebruikers van de Biltse Duinen voelden zich door de houtkap overvallen. Interviews met omwonenden verschenen in een artikel in het AD met als kop ' Alsof er een bom is ontploft in de Biltse Duinen'. Het Utrechts Landschap, dat sedert 2009 eigenaar is van de Biltse Duinen, was zich van geen kwaad bewust en totaal verrast door de negatieve reacties van de omwonenden.

Zorgvuldig
Martijn Bergen, boswachter regio Noord van het Utrechts Landschap, dacht juist dat hij het bij de voorbereiding van de werkzaamheden zorgvuldig had gedaan. 'Net zoals we dat ook overal elders doen'. Zo heeft hij bij alle ingangen van het bos een in plastic gehulde brief aangespijkerd, waarin duidelijk wordt aangegeven waarom en welke werkzaamheden er zullen worden uitgevoerd. Tevens werd er een excursie aangekondigd in een weekend in oktober, waarbij Martijn ter plaatse tekst en uitleg zou geven over de werkzaamheden. Ook zouden daarbij alle locaties worden bezocht waar het werk was gepland. Op de bewuste dag en tijd kwam er tot verbazing van Martijn niemand opdagen. Achteraf blijkt, dat vrijwel niemand de brief had opgemerkt. Misverstand en onwetendheid van twee kanten.

Oplossing.
De gebruikers van de Biltse Duinen zijn (grotendeels) verenigd in de vereniging ' Vrienden van de Biltse Duinen'. Deze vereniging was in het najaar niet geïnformeerd door het Utrechts Landschap over het geplande groot onderhoud. Martijn Bergen, die pas enkele jaren bij het Utrechts Landschap werkt, was niet geïnformeerd over het feit dat de communicatie altijd loopt via de vereniging. Hij communiceerde, zoals hij dat elders altijd deed, namelijk door bekendmakingen bij de ingang van het bos. De bewoners letten daar niet op, omdat zij altijd via de vereniging communiceerden. Kortom, misverstand of beter miscommunicatie alom. De Vereniging 'Vrienden van de Biltse Duinen' had, om definitief aan alle misverstand een einde te maken, met het Utrechts Landschap afgesproken donderdag 28 januari alsnog de excursie zou plaatsvinden. Martijn Bergen heeft op deze zonnige januaridag voor circa 15 mensen een boeiende excursie verzorgd. Alles is bekeken en besproken, diverse vragen beantwoord. Gevolg: iedereen ging na twee uur hoogst tevreden naar huis. Martijn: 'Ik heb gedacht dat ik goed bezig was geweest. Maar dat blijkt achteraf een misverstand'. Afgesproken werd, dat in het vervolg de communicatie over de Biltse Duinen altijd zal verlopen via de vereniging. Hierbij werd de wens uitgesproken dat misverstanden, zoals hierboven beschreven, tot het verleden zullen behoren.

Donderdag jl. werd er alsnog voorlichting gegeven.