Raad van State vernietigt bestemmingsplan

Algemeen Politiek

De Raad van State heeft op 3 februari voor de tweede keer het bestemmingsplan, dat de vestiging van een conferentiehotel aan de Prinsenlaan 80 in Groenekan mogelijk moet maken, vernietigd. De vernietiging is het gevolg van een onvolledige interpretatie van een tussenuitspraak van de Raad van State op het gemeentehuis.

De gemeenteraad stelde in oktober 2014 het bestemmingsplan 'Prinsenlaan 80 Groenekan 2014' vast. Op 5 augustus 2015 droeg de Raad van State bij tussenuitspraak de gemeente op om een geconstateerd gebrek in het plan te herstellen. Het bestemmingsplan moest voorzien worden van een voorwaardelijke verplichting met betrekking tot het natuurontwikkelingsplan en de ruimtelijke randvoorwaarden.

In de finale uitspraak heeft de Raad van State geoordeeld, dat de gemeente in het herstelbesluit alleen is ingegaan op het natuurontwikkelingsplan en niet op de ruimtelijke randvoorwaarden. Door deze omissie moet het proces om tot een bestemmingsplan te komen, opnieuw worden gedaan.

Vertraging
Wethouder Hans Mieras betreurt de gang van zaken: 'Het is erg jammer voor de ondernemer, dat deze ontwikkeling vertraging oploopt. Er rest ons niets anders dan het tekort te herstellen door het aangepaste bestemmingsplan opnieuw in procedure te brengen.'

Aan de Prinsenlaan was vroeger een agrarisch bedrijf gevestigd. Omstreeks 2010 is het bedrijf voortgezet als Bed & Breakfast. De ondernemer beoogt nu een hotel met vergaderfaciliteiten en ondergeschikte horeca te realiseren, in combinatie met landschaps- en natuurontwikkeling. De gemeente staat positief tegenover deze ontwikkeling en is met de ondernemer overeengekomen de ontwikkeling mogelijk te maken met een hierop toegespitst bestemmingsplan. Tegen deze ontwikkeling is beroep ingesteld.