Logo vierklank.nl
De komende en gaande man snijden de taart aan.
De komende en gaande man snijden de taart aan.
Algemeen

Commando overdracht bij brandweerpost Westbroek

Na ruim 12,5 jaar werkzaam te zijn geweest als brandweercommandant in Westbroek kon Martin Groot de motivatie niet meer vinden om zijn zo geliefde korps te leiden, zoals hij dat gewoon was. Een paar maanden geleden heeft hij dan ook de knoop doorgehakt en besloten om 19 december het roer om te gooien. Tot vreugde van zijn manschappen blijft Groot wel aan als bevelvoerder.

door Walter Eijnhoven

Zaterdag 19 december was het druk in het Dorpshuis in Westbroek. Zo'n vijftig genodigden waren getuige van de commando overdracht en om hun geliefde collega een hart onder de riem te steken. Tot grote verrassing van Groot was ook Arjen Gerritsen, burgemeester van de gemeente De Bilt aanwezig. Gerritsen kreeg dan ook al snel het woord. Gerritsen: 'Beste Martin, ik ken je al zovele jaren als een geliefde commandant binnen je korps, je deelt alle lief en leed met je collega's. Daarbij voel ik, als burgemeester, gevoelens van trots en heb ik veel waardering voor je inzet binnen het korps van Westbroek. Daarom heeft de gemeente besloten jou de Chapeaupenning te overhandigen'. Hierop werd een toast gedronken.

Licht uit
Martin Groot vertelt: 'Ik heb vele jaren met plezier leidinggegeven aan het korps. Het korps is een hecht team en alle lief en leed wordt met elkaar gedeeld. In al die jaren is veel bereikt, zoals het vormgeven aan de gemeentelijke herindeling, en het realistisch oefenen binnen het brandweerkorps. Ook het meedoen aan onderlinge wedstrijden tussen de diverse korpsen was altijd gezellig. Helaas waren het niet alleen leuke tijden. Vijf jaar geleden is brandweerman Ben de Jong, op 36-jarige leeftijd plotseling overleden. Of dat nog niet genoeg was, overleed ook mijn zoon, op 15-jarige leeftijd, om precies te zijn 15 jaar en 10 maanden. Daarna ging nog een boerderij in het dorp in vlammen op. Toen ging bij mij het licht uit'. Groot is, na deze ingrijpende gebeurtenissen, ongeveer zes maanden niet bij het korps geweest. Een paar maanden geleden heeft hij dan ook besloten het commandantschap neer te leggen. Wel blijft hij lid van het korps, als bevelvoerder over een team van zes mensen. Groot: 'Eens een brandweerman, altijd een brandweerman'.

Wisselling
De officiële overdracht werd gedaan door Lex Tillart, afdelingshoofd Repressie bij de Veiligheidsregio Utrecht. Tillart: 'Op 12 augustus hoorde ik van Martin Groot dat hij wilde stoppen als postcommandant. Hij kon ook precies de reden aangeven waaròm hij wilde stoppen. Dit gaf bij mij de doorslag dat ik op zoek moest naar een nieuwe commandant. Ik ben dan ook blij dat Kees van Barneveld de functie van commandant wil aanvaarden en wens hem hierbij veel succes'. De wisseling vond plaats door samen een taart aan te snijden.

Kees van Barneveld, de nieuwe brandweercommandant: 'Ik heb nog niet echt nagedacht over wat ik wil veranderen binnen het korps. Eén ding weet ik echter zeker, ik ga veel delegeren. Dus maken jullie je borst maar nat. Misschien zullen sommigen er taken bij krijgen, bij anderen gaat er eventueel iets af. Verder ga ik mij eerst veel inlezen'.

Na het officiële gedeelte ging het korps aan de borrel. Pas dan hoor je hoe geliefd Martin Groot bij iedereen was. Dirk, brandweerman: 'Martin was één met het team. Stond niet boven ons, maar echt één van ons'. Iedereen was het hiermee eens'.

Meer berichten