V.l.n.r.: R. Hirsch (GHC De Bilt), D. van der Linden (Vitras), H. Hoekstra (De Bilthuysen) en P. Dijkstra (GHC De Bilt).
V.l.n.r.: R. Hirsch (GHC De Bilt), D. van der Linden (Vitras), H. Hoekstra (De Bilthuysen) en P. Dijkstra (GHC De Bilt).

Eén aanspreekbare zorgorganisatie

Algemeen Algemeen

De thuiszorgorganisaties Vitras en De Bilthuysen, de Gezondheidscentra De Bilt en de huisartsen in De Bilt hebben op 8 december een samenwerkingsovereenkomst getekend en werkafspraken vastgelegd.

Daarmee nemen zij samen de regie nemen met betrekking tot een samenhangend aanbod voor kwetsbare ouderen in De Bilt. Vanaf begin 2014 werken de professionals op de werkvloer samen vanuit één gemeenschappelijke locatie aan de Henrica van Erpweg, waar ook het team Mens op Maat en het steunpunt mantelzorg is gevestigd.

Team
De samenwerking is nu in de fase gekomen dat teams van de thuiszorgorganisaties en van de huisartspraktijken worden geïntegreerd en met één gezicht naar buiten treden als Thuiszorg-Teams De Bilt. Voor elke oudere, waar ook thuiszorg wordt geleverd, is er één verpleegkundige, die de zorg coördineert en nagaat of er de zorg wordt geleverd waar behoefte aan is. Dat betekent ook één aanspreekpunt voor de mantelzorgers. Thuiszorg-teams De Bilt werkt toe naar één gemeenschappelijk elektronisch zorgdossier, waar ook de oudere en haar/zijn mantelzorgers gebruik van kunnen maken.

Samenwerking
De lijnen vanuit Thuiszorg-Teams De Bilt met anderen, die ook een bijdrage kunnen leveren aan goede zorg voor de doelgroep (bijvoorbeeld het sociaal wijkteam of de specialist ouderengeneeskunde) zijn kort. De samenwerking van de Thuiszorg-Teams met het team MENS op Maat en het steunpunt mantelzorg is essentieel voor de zorg aan de kwetsbare oudere. Ook wordt binnen Thuiszorg Teams De Bilt nauw samengewerkt als het gaat om het signaleren van zorgbehoefte van ouderen waar nog geen thuiszorg wordt geleverd. Ouderen met complexe problematiek ervaren betere kwaliteit van ondersteuning door onderlinge afstemming van professionals. Toetreding van andere partijen op termijn wordt nadrukkelijk open gehouden.