Theatervoorstelling: Tot het lichter wordt

Algemeen Kunst & Cultuur

Theaterschool Masquerade presenteert de voorstelling 'Tot het lichter wordt', het resultaat van het community art project. Aan de hand van levensverhalen van mensen is in dit project gewerkt aan een theaterproductie, die gespeeld zal worden op vrijdag 11 december om 20.30 in Theater het Lichtruim. In het nieuwe jaar zal de voorstelling op meerdere locaties in de regio gespeeld worden.

Lilian Vis Dieperink, de regisseuse van de voorstelling, heeft veel ervaring met het maken van producties die tot stand komen door improvisatie en gesprekken met spelers. Lilian: 'Een paar jaar geleden heb ik een community art project geleid waarin de ervaringen van mensen die nieuw zijn in Nederland centraal stond. Dat project resulteerde in de voorstelling 'En het regent'. Ik wilde iets soortgelijks ook in De Bilt doen, met mensen uit de wijk'.

Kick-off
Ongeveer tien maanden geleden organiseerde Theaterschool Masquerade een kick-off avond om spelers en helpers te enthousiasmeren mee te doen met het nieuwe project. Als speler, of decorbouwer, productieassistent of als vrijwilliger. Het thema van dit project is afscheid, in de breedste zin van het woord. 'Afscheid nemen van een geliefde of een land, maar ook van je jonge jaren, een huisdier of een vriendschap. Het is een breed en universeel thema. Iedereen krijgt er mee te maken'.

Acht spelers durfden de uitdaging aan en gaven zich op voor het project. "Het is spannend en bijzonder om spelers met weinig theaterervaring te coachen en te zien opbloeien. We zijn een gemengde groep, dat maakte de gesprekken over het thema extra boeiend. Het maakte veel los."

Tragikomisch
Het proces waar Lilian en de spelers doorheen gingen resulteerde in 'Tot het lichter wordt', een tragikomische voorstelling over afscheid en verlies. Op de flyer staat geschreven: 'Welkom bij het loket van verloren zaken! Een plek waar je afscheid kan nemen, waar je bakkies troost kan drinken, waar je verloren zaak misschien wel ergens in het archief ligt naast een verloren vriendschap of verstopt tussen de beste jaren van je leven. Neem vooral even plaats in de wachtkamer, want het kan wel even duren'. Lilian: 'De voorstelling is de kers op de taart, ook omdat we hem bij verschillende instellingen mogen spelen, waaronder het Steunpunt GGZ in Utrecht. We hebben er zin in!' Ga voor meer informatie naar www.theaterhetlichteruim.nl.